Downgrade Windows 8 – Cum să-ţi instalezi Windows 7 pe noul tău PC

, 03 Feb, 13:10

Windows 7 continuă să fie o opţiune foarte fiabilă şi poate fi instalat fără prea multe probleme pe aproape orice sistem care vine preinstalat cu Windows 8.

Windows 8 downgrade right windows 7

Downgrade-ul, ideea de a instala o versiune mai veche de software în locul uneia mai noi, de cele mai multe ori nu este o idee foarte inspirată. Din păcate, Windows 8 şi, mai puţin, Windows 8.1 continuă să genereze un nivel sporit de reticenţă printre utilizatorii de PC-uri cu o vechime foarte mare. Schimbările radicale de interfaţă, culminate cu eliminarea meniului clasic de Start sunt suficiente pentru ca foarte mulţi dintre noi să încerce să înlocuiască sistemul de operare al noului lor PC cu o versiune mai veche, dar bună.

Există câteva situaţii în care un astfel de gest, de downgrade Windows 8, nu este recomandabil. Dacă aveţi, de exemplu, un notebook sau un all-in-one cu un ecran sensibil la atingere, Windows 8 este mult mai bine optimizat pentru astfel de metode de input. În plus, chiar dacă cei mai mulţi producători de computere oferă şi drivere de Windows 7 pentru un sistem preinstalat cu Windows 8 sau 8.1, există şi excepţii de la regulă. În parte, din cauza faptului că anumite componente nu sunt oficial suportate decât pe creaţiile mai recente ale laboratoarelor MIcrosoft, există şi şanse ca o placă de sunet, de exemplu, sau un webcam să nu aibă drivere pe un Windows mai vechi. Dacă sunteţi hotărâţi să faceţi saltul la noua versiune, vă puteţi bucura de faptul că Microsoft a promis actualizări şi patch-uri de securitate la Windows 8 până în 2020.

Windows-8-Pro-Users-Can-now-Downgrade-to-Windows-7-or-Vista1

Care sunt posibilităţile de downgrade Windows 8?

Într-un moment de luciditate, cei de la Microsoft s-au hotărât să ofere cu fiecare licenţă de Windows 8 Pro drepturi de downgrade. Asta înseamnă că puteţi oricând să faceţi downgrade Windows 8 la Windows 7 Pro folosind aceeaşi licenţă, deşi nu este cea mai intuitivă metodă. O voi detalia însă mai jos.

Una din alternative ar fi să aveţi deja o copie de Windows 7 cu licenţă retail. Ca un mic detaliu, dacă respectiva versiune este deja instalată pe un PC, trebuie să o ştergeţi înainte de a o instala pe un altul. Având în vedere că au trecut câţiva ani buni de la lansarea Windows 7, sunt mari şanse să găsiţi o versiune la reduceri pe care să o puteţi achiziţiona. Dacă vă gândiţi serios să investiţi bani într-un Windows, din diverse considerente, asiguraţi-vă că hardware-ul vostru este suportat. Cu alte cuvinte, verficaţi pe site-ul producătorului că există drivere pentru fiecare componentă importantă din notebook-ul, hibridul sau desktopul vostru.

Un alt caz fericit este să lucraţi într-o organizaţie care deţine un sistem de licenţiere intitulat Volume Licensing Agreement. În situaţiile în care vă folosiţi computerul într-un astfel de context, este aproape sigur că deţineţi drepturi de downgrade de la Windows 8 sau 8.1 la 7. În acel context, însă, trebuie să vă consultaţi un pic cu adminstratorul vostru de reţea pentru a vedea cum faceţi rost de o cheie de instalare.

windows-8-downgrade-artikelbild

Care sunt limitările opţiunii de downgrade incluse în Windows 8 Pro?

Downgrade rights sau drepturile de downgrade nu reprezintă un concept nou pentru gigantul din Redmond şi, de cele mai multe ori, sunt destinate organizaţiilor care folosesc anumite aplicaţii software ce funcţionează exclusiv pe o versiune mai veche de Windows. Acestea au intrat în limbajul comun mai mult decât în anii anteriori, datorită frustrării generate de Windows 8. Probabil pentru că le-a fost teamă că foarte mulţi posesori de PC-uri vor migra complet la Mac din cauza noii interfeţe, cei de la Microsoft au inclus în mod indirect o licenţă de Windows 7 Pro cu fiecare licenţă de Windows 8 Pro. ,,Indirect” este cel mai bun termen pentru a clasifica sistemul folosit acum de compania lui Steve Ballmer, deoarece nu e ca şi cum veţi folosi aceeaşi cheie de instalare în ambele instanţe şi în ambele cazuri veţi avea sistemul de operare activat.

Dacă aţi cumpărat o versiune de Windows 8 Pro upgrade, aceea nu include posibilitatea downgrade-ului la Windows 7. Aceeaşi restricţie este valabilă dacă aţi făcut un upgrade online de la Windows 8 la versiunea Pro prin achiziţia unui Pro Pack.

Ca fapt divers, drepturile de downgrade Windows 8 Pro includ atât Windows 7 Professional, cât şi Windows Vista Business. Mergând de la premisa că nu vreţi să cădeţi din lac în puţ, în acest material ne vom lega exclusiv de instalarea unui Windows 7 în locul mai recentei platforme ieşite din Redmond. O altă particularitate pe care trebuie o treceţi în revistă e legată de faptul că, dacă nu sunteţi mulţumiţi de experimentul cu versiunea mai veche a sistemului de operare Microsoft, Windows 8 poate fi instalat din nou oricând, fără nici un fel de impedimente.

Să începem totuşi cu un backup

În teorie, puteţi face o imagine cu sistemul de operare instalat înainte de orice experimente, dar nu este obligatoriu. Foarte mulţi producători de sisteme vă oferă respectiva imagine gratuit, pe o partiţie ascunsă a hard disk-ului.

Dacă vreţi să vă creaţi propria imagine cu instalarea Windows actuală, cu toate programele instalate, nu numai că aveţi această opţiune, dar o puteţi pune şi direct pe un stick USB. Acesta vă va fi util atât la repararea unei instalări de Windows cu probleme, cât şi la procesul efectiv de restaurare.

Unealta pentru crearea acelui stick USB poate fi accesată căutând cuvintele recovery drive. Din rezultate, alegeţi opţiune Create a recovery drive. Pe ecran va fi afişată o aplicaţie prin intermediul căreia, din două click-uri pe Next vă puteţi crea un mediu de stocare extern de pe care să porniţi sistemul în cazul unei defecţiuni. Cu o bifă, în cazul în care stickul USB este suficient de mare, pe acesta din urmă vă puteţi copia şi conţinutul partiţiei de recovery oferită de producătorul PC-ului. Poate dura destul de mult partea de creare a stick-ului, dar aveţi confortul psihologic că, în cazul unei infecţii grave cu viruşi sau al defectării hard disk-ului vă puteţi reînvia sistemul la starea de odinioară.

Cum am detaliat şi într-un , este foarte simplu să vă creţi propria imagine de recuperare pentru a o va înlocui pe cea din fabrică. Este suficient să deschideţi o fereastră de command prompt cu drepturi de administrator şi să introduceţi două comenzi dos. Prima – ,,recimg /createimage C:\CustomRefreshImages\Image1”, fără ghilimele, vă crează imaginea. A doua – ,,recimg /setcurrent C:\CustomRefreshImages\Image1″, în cazul în care aveţi mai multe imagini create, v-o defineşte pe cea implicită ce va fi folosită la restaurare sau în asistentul de mai sus pentru crearea stick-ului USB bootabil.

windows 7 instalare windows 8 downgrade

Partea de instalare efectivă a ,,noului” Windows

Un nou sistem care a venit preinstalat cu Windows 8 porneşte în mod UEFI, iar pentru un sistem de operare clasic, precum Windows 7, acesta trebuie schimbat. Pentru a face acest gest, trebuie să intraţi în meniul de configurare UEFI la pornirea PC-ului apăsand pe o tastă gen F2, ESC sau alta afişată pe ecran, să căutaţi secţiunea de boot şi, în loc de UEFI Boot option, să optaţi pentru Legacy Boot option.

Acum urmează partea mai dificilă. Aveţi nevoie de un mediu de stocare bootabil cu Windows 7. Poate fi un DVD original sau un stick bootabil pe care l-aţi creat dintr-o imagine originală de Windows folosind utilitarul gratuit Windows 7 DVD/USB Tool. În teorie, dacă aţi achiziţionat vreodată un Windows 7, din magazin aveţi acel disc. Dacă nu aţi mai instalat niciodată un Windows 7, instalarea va decurge foarte uşor. Este suficient să vă daţi acordul pentru termenii şi condiţiile de utilizare ale noului Windows, să alegeţi sau să creaţi partiţia pe care vreţi să-l instalaţi şi, în final, să aşteptaţi. La un momentdat sunteţi invitat să introduceţi codul de licenţă. Dacă aveţi deja unul îl puteţi introduce, dacă vă bazaţi pe drepturile de downgrade incluse în Windows 8 Pro, faceţi click pe next şi confirmaţi că-l veţi introduce ulterior.

Fară o cheie de Windows, activarea sistemului de operare va eşua. În schimb, puteţi apela la activarea prin telefon. Sunaţi la numărul afişat pe ecran şi explicaţii interlocutorului că vă exercitaţi drepturile de downgrade de la Windows 8 Pro. Vă va fi cerută cheia de instalare Windows 8 Pro, pentru a demonstra că sunteţi eligibil, dar nu ar trebui să întâmpinaţi nici un fel de probleme. În scurt timp, vă va fi oferit un cod unic de activare pe care să-l introduceţi în fereastra de pe ecran. Pe viitor, de fiecare dată când veţi reinstala Windows 7 veţi fi obligat să sunaţi la Microsoft, niciodată nu vă va fi oferită o cheie de instalare pe care să o folosiţi de 100 de ori.

A fost greu?

Telefoanele la Microsoft combinate cu obţinerea unui mediu de instalare legal reprezintă dovezi clare că Microsoft vrea destul de mult să vă descurajeze să faceţi downgrade Windows 8. Cel mai probabil au gândit această opţiune iniţial doar pentru clienţii business, pe care i-ar fi pierdut în alt context. Din fericire, prin câţiva paşi, aţi rezolvat situaţia. Nu mai rămâne decât să căutaţi drivere, să vă instalaţi programele preferate şi să vă bucuraţi de meniul de start care, zic eu, nu ar fi trebuit să dispară complet.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

iar despre faptul ca la microsoft nu mai poti intra in legatura decat cu un operator vorbitor de limba engleza de ce nu scrieti? pana la ce detalii a fost verificat articolul?

Alexandru Puiu

Inainte sa sari ca ars si sa incepi cu chestii de genul ,,pana la ce detalii a fost verificat articolul?”, sugestia mea este sa te documentezi mai bine. Exista numar de Romania pentru activari la capatul caruia cineva vorbeste in frumosul grai romanesc. Mai jos ai datele de contact:

Activări produse
0800 822 222
Număr Verde fără taxare, apelabil din orice rețea fixă.
Disponibilitate: între orele 08:00 și 20:00, de luni până vineri, în afara sărbătorilor legale.
(021) 204 70 15
Număr cu taxare normală apelabil din orice rețea și orice centrală.
Disponibilitate: între orele 08:00 și 20:00, de luni până vineri, în afara sărbătorilor legale.
e-mail: rouinfo@microsoft.com

ca utilizator basic de windows spun ferm ca nu merita!win8.1 e mult superior win7.am un acer cu cpu celrom dual core{slabut)iar colegi mei notebookuri cu cpu dualcor2duo si I3 dar cu win 7,cind le pornim win8.1 pe cea mai fraiera configuratie din grup booteaza in 15 sec fata de colegi care au cel mai bun timp de 35sec.de accord la inceput a fost cam aiurea dar cu timpul m-am obisnuit asa ca am renuntat la programele ce aduceau interfata din win 7.8.1 e mai stabil,mai rapid cu multe facilitate(client de email,programe din store,etc)daca nu poate sa deschida ceva te baga in store sa alegi program dintr-o lista fara sa mai caut pe net sa mai pierd timpul.toti avem mai multe conturi email,in win7 aveam comenzi rapide in browser si deschideam pe rind,in win 8.1 este client email care le aduna pe toate si ma anunta la email nou,oricum pt nostalgici poti face sa buteze in desktop fara meniul start,dar e pacat meniul start e ca la telefon pui aplicatii si setari sa nu le mai cauti prin pc.cu update 8.1 spatial liber di partitia de system a crescut cu 12 giga deci foloseste mai putin spatiu,win 8 an din nov 2012 si pina in vara ma gindeam si eu sa il schimb,dar cu 8.1, win 7 {de la care am plecat)
imi pare ca vista,sfatul meu e cei care aveti win 8 nu treceti la win 7,.am avut toate windows-urile de la xp la win8.1,de departe 8,1 e cel mai bun.doar un sfat…

0

Ai un Win 8.1 piratat. L-ai luat de pe torrenti ca toti rumanii.Arata factura de 300 de euro pentru licenta .Toate windows-urile pe care le-ai avut au fost fara licenta;o sa-ti bag virusi in calculator ca sa nu mai furi sisteme de operare.

am win 8 original licenta de upgrade la 282 ron,nu de pe torent.nu te inteleg de ce te oftici la 300 euro iei laptop cu tot cu licenta.mi-am spus o parere la subiectul deschis.ti cont sau nu e doar optiunea ta.iar virusii tinei la tine ca prea esti frustrate ca altii au pareri diferite de ale tale,si isi permit sa lucreze correct.oricum bafta cu virusii…..

Nu m-as intoarce in veci la windows 7 …

Am windows 7 preinstalat pe laptop. Am cumparat windows 8 Pro upgrade. Am descarcat windows 8.1 de pe net. Cand am vrut sa revin la windows 8 pro, nu mi-a mai primit codul licentei acesteia pe care l-am cumparat dupa cum am spus si am dvd-ul. Am inteles ca nu pot face downgrade. Pot instala insa aceasta ultima varianta pe un stick urmand pasii descrisi in articol?

Alexandru Puiu

Din pacate Windows 8 Pro Upgrade e exceptia de la regula. Nu se poate instala decat peste Windows Vista sau Windows 7 si in nici un caz nu implica aceasta optiune de downgrade pe care am descris-o mai sus. Trecand peste aceste detalii, pentru a reinstala acea versiune de Windows 8 Pro Upgrade trebuie sa suni la Microsoft la numarul de mai sus si problema se va remedia, dar doar pe aceeasi configuratie hardware de prima oara.

Doresc sa cumpar Windows 8.1 PRO cu licenfa FPP (retail). AS vrea sa stiu daca se poate face downgrade la Windows 7 PRO cu licenta FPP sau macar cu GGK. Adica sa-l mai pot reinstala in cazul in care schimb placa da baza.
Va Multumesc Anticipat.

Salut prieteni,
am si eu o intrebare: am un PC care are deja instalat Windows 8 pe el si vreau sa imi instalez in locul acestuia Windows 7. Intrebarea este daca trebuie sa sterg ceva anume inainte de a baga CD-ul cu Windows 7 sau daca vrea cineva sa ma ajute cu info referitor la acesti pasi.
Imi puteti scrie pe adresa de e-mail oanasechila@yahoo.de.
Multumesc anticipat.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail