Cheia casei viitorului va fi o aplicație pe telefon

Cheia casei viitorului va fi o aplicație pe telefon

A fost o vreme în care încuietorile se făceau din metal, să fie dure și să fie greu de spart. Vine o vreme în care încuietorile vor fi făcute din cod. Lungi șiruri de 0110101, care „comunică“ perfect cu telefonul, tableta, ceasul inteligent de la mână sau vreun cip din corpul tău. Acesta e viitorul tehnologizării a tot, iar astăzi eu voi detalia „deșteptarea“ încuietorilor.

august smart lock

Întâi, a fost un bolovan pus în gura peșterii ca să nu intre ursul, vântul sau ploaia. Apoi, a apărut bușteanul pus în dosul ușii sprijinit pe două „urechi“ în perete. Mai nou, avem cheile din metal cu tot felul de modele sfredelite în ele, astfel încât hoțul să nu mai intre în casă. Încuietoarea s-a schimbat cel mai puțin, dar asta nu mai poate continua.

Despre așa numitele „smart locks“ nu e mult de știut. Dacă îți adori telefonul, poate ceasul inteligent sau tableta atât de mult cât să nu le lași prea departe de tine, atunci vei adora încuietoarea de care doar te apropii și ușa s-a deschis. Pe scurt, telefonul, printr-o aplicație, transmite încuietorii să permită deschiderea ușii, iar totul este securizat între tine utilizator, gadgetul prins de ușă și rețeaua WiFi la care se conectează cele două dispozitive. Eventual, comunică și prin Bluetooth LE (low energy). Ușa se închide automat în ușa ta, astfel încât să nu te întrebi dacă ai uitat s-o încui.

Pe Playtech: Cum ne vor schimba viața casa inteligentă și internetul lucrurilor

O yală digitală este independentă de platformă – poți avea Android, iOS, Windows Phone sau orice mai apare în viitor -, dar va fi dependentă de un intermediar, în prezent rolul fiind „jucat“ de aplicație. Piața asta nu duce lipsă de idei și de producători. Unii dintre cei mai cunoscuți sunt Apigy cu Lockitron, August cu August Smart Lock sau Goji cu Goji Smart Lock. Mai nou, am scris și noi despre Genie, un produs mai puțin cunoscut care funcționează la fel.

Cât de sigură este o încuietoare inteligentă?

Este o întrebare îndreptățită cea de mai sus, dar niciodată nu va primi răspunsul: este absolut sigură. Nu există așa. Cine vrea să spargă și să fure va trece de orice sistem, fie inteligent, fie clasic. Totuși, „smart locks“ aduc un plus de siguranță. Spre exemplu, mai probabil îți uiți cheile acasă, în ușă, la birou sau în mașină decât telefonul. Odată cu ceasul inteligent, va fi mai mereu un gadget „de comunicare“ legat de tine.

Multe încuietori îți permiti să le deschizi și cu cheia, dacă n-ai dispozitivul electronic sau dacă nu mai are energie. Este o măsură provizorie până când nu ne vom mai îngrijora cu privire la autonomia dispozitivelor, dar una necesară.

Revin însă la întrebarea de mai sus. Tehnologii noi se vor mai inventa cu greu, iar încuietoarea inteligentă nu este nicidecum o revoluție. Nu aduce o ușă mai bine închis, mai serios ferecată de hoți, cât aduce comoditate în viețile noastre. Nu mai „sapi“ după chei în geantă, nu mai lași pungile din mână doar ca să deschizi ușa. Te apropii de apartament, te „simte“ și îți descuie ușa. „Am telefonul asupra mea, astfel că intru fără probleme în casă. Nu mai sunt niciodată încuiată pe dinafară“, a spus pentru „The New York Times“ un utilizator al unei astfel de încuietori.

Nici smartphone-urile nu ne-au adus lucruri esențiale în viețile noastre, doar servicii la o atingere de ecran: hărți, telefonie mobile, cameră foto și video cu megapixeli din plin și un browser foarte bun pentru Internet.

Videoclipul de prezentate pentru Lockitron, una dintre încuietorile populare

Multe lucruri, timp puțin

De un sfert de secol avem www, de aproape un deceniu avem ideea de rețea socială globală, iar de șapte ani folosim smartphone-uri tot mai mult, iar conexiunea la Internet a devenit mai rapidă de la an la an. Este un univers întreg care ne cere atenția, de la aplicația de Facebook care ne arată încă o notificare la știrile de dimineață pe care le primim prin Yahoo! News Digest și emailul important primit de la locul de muncă. Timpul a rămas același, 24 de ore, dar ne-am diversificat „operațiunile“. Dacă am făcut asta, de ce nu ne-am reduce timpul risipit cu altele, cum ar fi cu securizarea casei sau a mașinii cu chei diferite ținute pe inele diferite?

Nu mi-au plăcut niciodată cheile. Îmi trebuie o cheie pentru casă. Îmi trebuie una pentru birou. Îmi trebuie una pentru lacătul bicicletei. E încă ceva ce trebuie să car. Când folosești ceva și îți place, devine parte din tine, devine ceva personal. Nu cred că e cazul cu cheia“, a declarat pentru NYTimes Don Norman, expert în design la Universitatea din California și autor al cărții „The Design of Everyday Things“.

De acord, fără să se știe între ei, este Terry Whin-Yates. El are un sistem automat de securizare a casei. „Pot să-mi încui ușa, pot să-mi securizez casa și să opresc luminile, totul prin intermediul unui iPhone“, a spus Whin-Yates.

Ușa pe care ți-o vei monta în viitor la locuință va fi inteligentă, plină de circuite și gata să comunice cu telefonul. Sau poți să nu faci asta, presiunea socială nu e atât de mare. Pentru unii e o chestiune de comoditate, pentru alții e o bătaie de cap. Cele mai puternice dezavantaje sunt autonomia scăzută a bateriilor din gadgeturile pe care le ai și hackerii. Nu se mai numesc „hoți“, ci „hackeri“. Nu vor mai sparge uși cu ranga, ci cu codul.

În definitiv, fiecare încuietoare este pe cât de puternică este și omul. Să-ți pierzi cheile nu e nimic plăcut, să faci altele de asemenea. Mai mult, cum e, spre exemplu, când copilul, soția, soțul, mama sau altă rudă își pierd cheile și trebuie să aștepte până vine cel care încă le are? Într-un viitor nu prea îndepărtat ți-ai scoate telefonul, ai intra în aplicația încuietorii și ai trimit un cod temporar persoanei de la ușă. Intră în casă, codul se „evaporă“ și problema e rezolvată.

Playtech.ro îți va prezenta o serie de articole powered by The Park, despre cum poți avea un stil de viață smart în propria locuință. The Park, primul proiect rezidențial cu adevărat verde din București, situat în apropiere de Parcul Tineretului, îți oferă prin intermediul unei aplicații posibilitatea de a controla climatul din locuință de pe telefonul mobil, dar și multe alte soluții inteligente! Stai cu ochii pe noi pentru a afla mai multe detalii despre cum poți trăi smart în The Park!

În următoarele episoade vă vom vorbi și despre bucătării inteligente, cum să muți toată casa în cloud sau cum să îți controlezi copilul mai bine cu ajutorul tehnologiilor. 

Citește și: