04 aug. 2014 | 14:46

Cum ne vor schimba viața casa inteligentă și internetul lucrurilor

ACTUALITATE
Cum ne vor schimba viața casa inteligentă și internetul lucrurilor

Față de epoca bunicilor noștri, lumea e mult mai rapidă. Internetul nu ne permite să stăm și comunicarea a devenit instantanee. Dar următorul pas, dincolo de nevoile sociale, este conectarea lucrurilor. playtech.ro vă arată cum va arăta viitorul caselor inteligente. Începem astăzi prin a vă explica ce înseamnă internetul lucrurilor, cel în care vom trăi în următorii ani. 

download
World Wide Web are 25 de ani. Facebook abia ce a împlinit 10 ani. Suntem încă în faza incipientă a internetului. La început ne-am conectat. Apoi am început să comunicăm între noi. Astăzi, încercăm să ne conectăm cu lucrurile din jurul nostru. Google a plătit miliarde pe o firmă care produce termostate inteligente. Pe Kickstarter, proiectele de automatizare a casei primesc zeci de mii de dolari de la utilizatori.

Rețeaua socială se mărește și include și lucrurile. Iar senzorii sunt cei care fac posibil totul. De asemenea, Apple, Samsung și alți giganți vorbesc despre platforme de automatizare.

La conferința Google I/O din iunie 2014, Google a prezentat sistemul său de automatizare a caselor cu ajutorul Nest Labs. Cu ajutorul Dropcam, un startup cumpărat recent și care poate monitoriza din aer localitățile, Google ar putea introduce și opțiuni de securitate în casă. Datorită faptului că platforma Android e una foarte deschisă, extinderea e probabilă. De asemenea, Google lucrează la eliminarea parolei. Ne va folosi și pe internet, dar și la casă. În plus, Apple și Samsung au deja telefoane care identifică amprenta și o folosesc pe post de element de siguranță.

Ce poate fi inteligent într-o casă?

Răspunsul simplu? Totul. Toate lucrurile pe care le vedem acum în casă pot fi conectat prin senzori la un smartphone sau la o tabletă și putem afla date despre ele. De asemenea, pot fi controlate ușor cu ajutorul automatizării.

În săptămânile următoare vom detalia, dar acum vă vom duce cu imaginația într-un tur al unei case inteligente. Ușa se va deschide din aplicația de pe smartphone, pentru că încuietoarea va avea un cip care va transmite pachete de date către telefon. De asemenea, apropierea noastră de casă va alerta toți senzorii prezenți în apartamentul nostru.

Dacă va fi iarnă, casa va ști să se încălzească din timp. De asemenea, se vor aprinde luminile la timp și nu vom mai uita ușile deschise sau lumina de la baie pornită. Nici bărbații nu vor mai uita capacul de la WC ridicat, pentru că toaleta va fi inteligentă. Tot toaleta va putea funcționa ca un dispozitiv medical, pentru că materiile fecale și urina vor fi analizate în timp real. În funcție de compoziția chimică, vom fi avertizați să vizităm un doctor.

Dar am intrat în casă. Televizorul se aprinde la timp pe programul nostru favorit, iar în bucătărie frigiderul afișează pe ecranul tactil recomandările sale pentru o nutriție sănătoasă. El știe ce am cumpărat, ce alimente pot fi combinate și ne face recomandări. De asemenea, ne alertează că laptele din ușă s-a stricat.

Asamblăm mâncarea și o punem pe foc. Aragazul va ști cum să facă totul și, de asemenea, va trimite informațiile în Cloud. Avem profilul nostru nutrițional deja stabilit de frigider și aragaz, iar doctorii vor ști mereu cum să ne trateze.

Odată ajunși seara, somnul ne va fi vegheat de senzori care vor ști când dormim, când suntem în faza de REM, când sforăim prea tare. Patul se va adapta în funcție de nevoile noastre și se va putea încălzi pentru a ne face somnul mai confortabil. Dimineața, brățara inteligentă ne va spune să ne trezim, printr-o vibrație, iar cafeaua va fi fost deja făcută de către expressor, fără intervenția noastră.

Cum arată internetul tuturor lucrurilor?

Acum un an, scriam despre Internetul Lucrurilor și Internetul Tuturor Lucrurilor. Ultimul este o viziune adusă de gigantul Cisco, dar se trage de la aceleași principii ca cel despre care vorbeam până acum. Pur și simplu, viitorul poate fi descris și acum, așa cum îl descriam acum un an:

„Ca să vorbim despre Internet of Everything ar trebui să începem printr-un exerciţiu de imaginaţie. Nu mergem departe, haideţi să spunem doar cinci ani. În această eră te va trezi automat ceasul, pentru că îţi ştie programul de la muncă. Preferinţele tale de dimineaţă vor fi ştiute, iar frigiderul îţi va oferi sandvişul dorit. Metroul este automatizat şi nu mai necesită conductori. Ajungi în staţia de destinaţie şi intri într-un magazin fără vânzători, doar cu vitrine. Pentru că telefonul tău va fi localizat, magazinul va şti că te apropii, va şti câţi bani eşti dispus să dai în dimineaţa aceea şi îţi va oferi o cafea. Exerciţiul poate să continue. Cam aşa ar putea arăta internetul tuturor lucrurilor, unul în care toate lucrurile sunt conectate între ele, senzorii sunt peste tot, iar viaţa ne este ajutată de calculatoare şi Cloud”

Un viitor al internetului lucrurilor

Potrivit Centrului de cercetări Pew din Statele Unite, experții cred că viitorul va aparține internetului lucrurilor, adică viitorul în care toate dispozitivele vor fi conectate.

“Când costul colectării informaţiei se duce la zero, vom descoperi date despre activitatea noastră care vor schimba fundamental relaţiile dintre noi şi instituţii. Vom avea mai multe cunoştinţe despre acţiunile noastre şi ne vom modifica atitudinea mai rapid şi mai ingeligent”, crede Patrick Tucker, autorul cărţii “The Naked Future”.

Daren Brabham de la Universitatea din California de Sud crede că “ne vom obişnui să vedem lumea prin multiple straturi de date. Asta va schimba practicile sociale, cum ar fi întâlnirile romantice, interviurile pentru joburi şi relaţiile profesionale”. De asemenea, Aron Roberts de la Universitatea din California crede că dispozitivele purtabile şi senzorii ne vor ajuta să schimbăm viaţa pe care o avem acum şi să detectăm la timp anumite boli. “Ne vom schimba medicamentaţia şi stilul de viaţă în fiecare zi, pentru a fi mai eficienţi”, a spus acesta.

Playtech.ro vă va prezenta o serie de articole powered by The Park, despre cum poți avea un stil de viață smart în propria locuință. The Park, primul proiect rezidențial cu adevărat verde din București, situat în apropiere de Parcul Tineretului, îți oferă prin intermediul unei aplicații posibilitatea de a controla climatul din locuință de pe telefonul mobil, dar și multe alte soluții inteligente! Stai cu ochii pe noi pentru a afla mai multe detalii despre cum poți trăi smart în The Park!

În următoarele episoade vă vom vorbi și despre bucătării inteligente, cum să muți toată casa în Cloud sau cum să îți controlezi copilul mai bine cu ajutorul tehnologiilor. 

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele