23 dec. 2014 | 15:24

Cea mai bună tabletă a anului 2014: Samsung Galaxy Tab S

ACTUALITATE
Cea mai bună tabletă a anului 2014: Samsung Galaxy Tab S

Samsung Galaxy Tab S reprezintă o linie de tablete premium pentru sud-coreeni. Deși în 2014 am văzut, poate mai bine ca în oricare alt an, un declin al interesului oamenilor față de tablete, Tab S e un gadget care își justifică existența și pune bazele a ceva interesant pentru 2015.

Samsung Galaxy Tab S cea mai buna tableta

Galaxy Tab S, o tabletă cu un ecran excelent. FOTO Radu Neagu/Playtech

Samsung Galaxy Tab S a venit într-un an plin cu tablete, fie că vorbim de cele ale companiei, fie că e vorba de toate celelalte, iar principala dotare prin care a atras atenția a fost ecranul. Este celebrul Quad HD, cunoscut și ca 2K, a cărui rezoluție am văzut-o pe LG G3 și Galaxy Note 4. Pentru Galaxy Tab S, principalul rival este Nexus 9 direct de la Google și cu Android 5.0 Lollipop preinstalat. Totuși, Samsung se va achita de actualizare și pentru Tab S în curând.

O vreme tabletele au fost imaginate drept niște telefoane mai mari, apoi au fost bănuite că înlocuiesc laptopul, iar în prezent nu-și prea găsesc locul mai ales pe listele de cumpărături ale oamenilor. Aceste dispozitive deși sunt portabile, cântărind și sub 500 de grame, mai mereu își găsesc locul acasă și sunt folosite mai ales seara. S-a dezvoltat un alt tip de consum al conținutului pe acestea, dar telefonul continuă să fie gadgetul care ne umple timpul din zi, prezența tabletei fiind destul de redusă.

Samsung Galaxy Tab S review (27)

iPad a pornit trendul actual al tabletelor în 2010, fiind încă un etalon în domeniu, iar cele cu Android s-au întins în toate categoriile de preț, având în prezent unele atât de ieftine, că ți-e frică să le și scoți din țiplă să nu cumva să se dezmembreze. Între acestea, Samsung Galaxy Tab S nu se remarcă printr-o construcție din metal, ca iPad Air 2, dar plasticul nici nu arată sau se simte la fel de rău ca pe Galaxy S5. Pe spate dispune de aceeași suprafață cu aderență bună, iar marginile au fost îngustate cât de mult s-a mutat. Astfel, deși are 8,4 inci dimensiunile sunt destul de reduse cât s-o ții într-o singură mână.

Punctele forte ale Samsung Galaxy Tab S

Am ales pentru acest articolul modelul de 8,4 inci, deoarece găsesc că e dimensiunea potrivită pentru un astfel de gadget. Dacă vrei ecran mai mare, mai degrabă alegi un laptop, iar pentru un ecran mai mic ai deja telefonul. Mai există versiunea Tab S cu ecran de 10,5 inci.

Rămânând puțin la ecran, acesta are rezoluție Quad HD la 2.560 x 1.600 pixeli și folosește tehnologia S-AMOLED. La o densitate a pixelilor de aproape 360 ppi și având în vedere că o tabletă este ținută ceva mai departe de ochi decât un telefon, este un ecran perfect pentru videoclipuri, poze și orice altceva ai vrea să faci pe tabletă, de la aplicații și jocuri la browsing.

Radu Neagu a scris review-ul pentru Galaxy Tab S și a lăudat mai ales această dotare. „Display-ul de pe Galaxy Tab S este cu adevărat superb. Sigur, culorile par puțin prea saturate pentru preferințele unora, poate chiar și ale mele, însă producătorul a mai coborât o treaptă față de display-urile mai vechi. Software-ul care analizează condițiile de lucru în funcție de aplicațiile folosite și ajustează luminozitatea și contrastul automat ajută și el destul de mult, chiar dacă nu funcționează decât cu anumite aplicații“ – articolul integral este aici.

Samsung Galaxy Tab S review (16)

Dincolo de ecran, ai construcția, dar nu pentru rezistența ieșită din comun. Este din plastic, ceea ce face tableta să fie mai ușoară decât multe modele similare – spre exemplu, cântărește 298 de grame pe când iPad mini 3 ajunge la 331 grame și Nexus 9 are 425 de grame. Apoi, tableta este și mai subțire și mai îngustă decât aceste modele concurente, chiar dacă față de iPad mini 3 are ecran mai mare.

În final, un punct forte, oarecum paradoxal, devine software-ul Samsung. L-am criticat cu fiecare ocazie când l-am găsit pe un telefon al companiei (deși cel de pe Galaxy S5 e mult mai bun decât ce este pe S4) și chiar dacă pe Tab S încă mai poate fi îmbunătățit, ceea ce aduce Samsung în plus pentru Android este util pe această tabletă. Asta pentru că Google e în urmă cu optimizarea ecosistemului pentru astfel de dispozitive și funcționalitatea multi window, spre exemplu, te deservește foarte bine pe un ecran așa de mare.

Trecând peste unele aplicații pe care se poate să nu le folosești vreodată, TouchWiz e util pe o tabletă, în speță pe Tab S. Totuși, produsul nu e desăvârșit, atât Google, cât și Samsung se pot descurca mult mai bine mai ales în ceea ce privește aplicațiile optimizate pentru ecranul mai mare.

Principala nemulțumire: capacitatea bateriei

Deși e vorba de o tabletă cu un ecran de 8,4 inci și o rezoluție ridicată, Samsung a pus doar un acumulator de 4.900 mAh. Spre comparație, Motorola a pus o baterie de 3.900 mAh pe un telefon, iar Apple are una de 6.470 mAh pe iPad Mini 3. Autonomia, în consecință, nu va impresiona. Va fi în zona „destul de bine“, iar acest lucru ar putea fi îndreptat pe viitor.

Samsung Galaxy Tab S review (30)

Concluzia pentru această tabletă ar fi că îți completează nevoia de un ecran mai mare, pe care nu ți-o satisface telefonul, dar fără a deveni o imitație de laptop care nu face chiar tot ceea ce te așteptai. Tabletele cu Android sau iOS nu pot înlocui încă pe deplin un laptop, asta dacă nu rezumi utilizarea doar la browsing, gaming și câteva aplicații. În fapt, nici nu ar trebui să înlocuiască, ci sunt încă un tip de dispozitiv în viața voastră plină cu tehnologie.

În timp ce Apple n-a adus nimic nou cu iPad mini 3, Samsung a livrat acest gadget cu dotări foarte bune. Mai mult, luând în calcul ce a făcut compania cu Galaxy Note 4 ne putem aștepta la un model Tab S premium din metal anul viitor, unul care să concureze fără probleme cu ambele modele de iPad atât ca design și construcție, cât și din punct de vedere al dotărilor tehnice.

Sfatul Playtech: Samsung Galaxy Tab S este disponibilă, în versiunea de 8,4 inci, la eMAG pentru un preț de 1.700 de lei și la evoMAG pentru 1.890 lei. Versiunea cu ecran de 10,5 inci este la eMAG 2.200 de lei și se găsește la evoMAG la un preț de 2.130 de lei.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele