Black Friday 2014: O istorie a zilei cu cele mai mari reduceri

Black Friday 2014: O istorie a zilei cu cele mai mari reduceri

Black Friday 2014 se apropie cu pași repezi. Începând de azi, 6 noiembrie, la fiecare două zile, pe site-ul playtech.ro veți găsi materiale care să vă ajute să înțelegeți mai bine sărbătoarea reducerilor.

Black Friday 2014

 

Black Friday 2014 România este a treia ediție a acestui eveniment la noi în țară. Totuși, ”tradiția” este una importată de la americani. Între Black Friday de România și Black Friday de SUA există câteva diferențe considerabile. Înainte de a le trece în revistă, vă proupun o scurtă istorie a acestui fenomen.

Black Friday 2014 – Originile

După cum vă ziceam și mai sus, Black Friday este o sărbătoare care își are originile în SUA. În America, lumea se bucură de reduceri în ziua de după Ziua Recunoștinței, sărbătoare care are loc în ultima zi de joi a lunii noiembrie. Astfel, Black Friday, sau Vinerea Neagră, cade în ultima zi de vineri a lunii noiembrie. Black Friday 2014 ar trebui, astfel, să aibă loc în data de 28 noiembrie, însă câteva magazine din România au anunțat deja că vor da startul reducerilor în data de 21.

Black Friday nu a fost întotdeauna un eveniment fericit. Numele este originar încă din perioada crizei economice din 1869, iar din 1961, în orașul american Philadelphia, a fost folosit pentru a descrie traficul infernal și numărul mare de persoane aflate pe stradă, la cumpărături, după Ziua Recunoștinței.

Termenul a căpătat, după 1975, o altă valoare. Comercianții operau în pierdere între lunile ianuarie și noiembrie și spuneau că veniturile erau ”pe roșu”. Începând din noiembrie, aceștia începeau să scoată profituri substanțiale, adică veniturile ”erau pe negru”.

Timp de mulți ani, magazinele își deschideau porțile mai devreme, începând de la ora 6.00, însă din anii 2000, ora de deschidere a ajuns să fie la miezul nopții.

Sărbătoarea reducerilor marchează oficial și începutul sezonului sărbătorilor de iarnă însă, din păcate, este o zi cu numeroase violențe, atât în SUA, cât și în restul țărilor care au adoptat acest eveniment. Cel mai probabil, și de Black Friday 2014 cumpărătorii se vor bate și se vor călca în picioare pentru a obține produse la prețuri reduse.

Black Friday 2014

 

Black Friday 2014 – România vs. USA

La fel ca și în cazul celorlalte sărbători pe care le-am ”adoptat” de la americani, precum Halloween sau Valentine’s Day, nu toate ”datinile” au fost păstrate, existând o serie diferențe considerabile.

Black Friday a ajuns în România mulțumită celor de la Emag care, în 2011, au organizat primul eveniment de acest gen la noi în țară, alături de Flanco.

Dacă în SUA data este relativ fixă – spun relativ, pentru că există și acolo cazuri în care unii comercianți ”fură startul” – în România lucrurile nu stau la fel. În general, comercianții de la noi își setează singuri data la care pornesc reducerile, iar unele magazine au promoții timp de săptămâni întregi.

La noi în țară, oamenii pot face cumpărături de la Black Friday în special în mediul online, fiind puține magazine fizice care oferă astfel de promoții. La americani este invers. Black Friday este pentru magazinele fizice, iar Cyber Monday – ziua de luni de după Black Friday – este evenimentul pentru magazinele online.

Black Friday 2014

 

Black Friday 2014 – De ce să urmărești playtech.ro dacă ești interesat de reduceri

După cum vă spuneam și la începutul articolului, astăzi dăm oficial startul campaniei Black Friday 2014. Vom încerca să vă ținem la curent cu cele mai bune oferte, să vă oferim informații despre comercianții români care se alătură acestui curent și să vă ajutăm să alegeți produsele care merită cu adevărat cumpărate de Black Friday. Tot astăzi inaugurăm și o categorie dedicată articolelor pentru Black Friday 2014. În ea găsiți și o serie de articole realizate recent cu unele produse pe care ar trebui să le luați în seamă și în momentul în care se va da oficial startul la reduceri. 

Lăsați-ne întrebările voastre în comentarii la acest articol sau pe Facebook și urmăriți-mne în continuare!