16 ian. 2014 | 09:55

Atenţie la ce daţi Like. Nu vă lăsaţi păcăliți pe Facebook!

ACTUALITATE
Atenţie la ce daţi Like. Nu vă lăsaţi păcăliți pe Facebook!

Pentru că Facebook-ul este cea mai bună metodă prin care vă , tot pe Facebook au devenit foarte la modă păcălelile. Ați fost vreodată păcăliți pe Facebook?

Facebook gluma tapa pacaleala siretlic

Este incredibil cât de multe pagini, care nu ascund nici un fel de conţinut relevant, ajung să aibă zeci de mii de like-uri și câți utilizatori se lasă foarte ușor păcăliți pe Facebook.

În urmă cu câţiva ani, erau foarte la modă paginile care te încurajau să dai un Like pentru a afla cine ţi-a vizitat profilul. Deşi creatorii Facebook nu au oferit niciodată o astfel de opţiune, foarte mulţi creduli au căzut pradă curiozităţii. La scurt timp au urmat pagini întregi cu premii gen iPhone 7 sau Galaxy S9 contra aceluiaşi banal like. Tot felul de premii, tot felul de stimulente superficiale, toate mascate ca fiind super oferte şi toate la un click distanţă, au fost găzduite pe pagini de Facebook.

Unde e problema? Cele mai multe sunt doar nişte miniciuni, iar un astfel de Like neinspirat mai are şi alte repercusiuni nu foarte evidente. În primul rând, vă agresaţi prietenii de pe Facebook cu spam şi cu invitaţii la activităţi de care nu are nimeni nevoie.

Mai mult decât atât, la capătul celălalt al like-urilor aveţi mari şanse să îmbogăţiţi pe cineva. . Facebook face o treabă foarte bună în a monetiza această activitate. O pagină precum cea de mai sus, care la prima vedere îl ajută pe Alex Puică să se însoare, poate fi vândută. Din câteva click-uri, poate fi schimbată într-un magazin virtual, care are deja un public de câteva zeci de mii de ,,urmaşi” şi care poate oferi acelui public ţintă anunţuri fără ca cei mai mulţi dintre cei care au dat like să-şi dea seama că ei nu s-au abonat la un vânzător de pantofi de damă.

Metodele prin care puteţi cădea în plasa trucurilor de pe Facebook sunt multiple şi pot fi evitate foarte simplu. Nu daţi like decât persoanelor sau entităţilor pe care le cunoaşteţi. Deşi există probabil 50 de pagini cu Shakira, din două trei click-uri vă veţi da seama care este pagina corectă şi cel mai bine ar fi să vă manifestaţi afecţiunea doar faţă de una dintre ele. Dacă ați fost păcăliți pe Facebook, cel mai penibil este că riscaţi să vă dea prietenii Unfriend pentru cât i-aţi stresat. Cel mai trist este că aveţi mari şanse să vă oferiţi din greşeală datele personale unui necunoscut.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele