Acest sistem de sunet este probabil suficient de puternic pentru a ucide

Acest sistem de sunet este probabil suficient de puternic pentru a ucide
Radu Neagu
16:00 11.08.2014

Sunt sigur că fiecare dintre noi are câte un vecin mai gălăgios, cu un sistem de sunet mai potent, care nu se mai satură de melodia lui preferată din folclorul autohton… turcesc.

Sistem de Sunet

Ei bine, vecinul gălăgios are un sistem de sunet obișnuit, 2 boxe și un amplificator în cel mai bun caz. Imaginați-vă însă că locuiți lângă Agenția Spațială Europeană, care deține un sistem de sunet atât de puternic că ar putea ucide o persoană. 

Sistemul de sunet este o parte dintr-un proiect european situat în Noordwijk. Acesta este folosit pentru a trimite unde sonore de mare intensitate către componente ale navelor spațiale, simulând astfel dacă pot rezista zgomotului unei lansări. Sunt 4 astfel de goarne în total, și fiecare recrează o gamă diferită de frecvențe pe măsură ce nitrogenul este împins prin ele, ajungând la un nivel de 154 de decibeli.

Se spune că la 91 decibeli, poți rezista chiar și 2 ore până când devine dureros. La 100 decibeli o persoană poate rezista aproape 15 minute. 112 decibeli este limita la care pot apărea probleme după doar 1 minute de expunere, iar la 140 decibeli se spune că este afectat imediat sistemul nervos al unei persoane. 154 decibeli este așadar, cu mult peste limita maximă agreată de corpul uman.

Desigur, acest sistem de sunet se află într-un mediu controlat, cu ziduri din oțel și beton cu o grosime de peste 50 de centimetri, izolați fonic, iar sistemul nu poate fi pornit decât dacă în cameră nu se află nici o persoană și ușile sunt complet închise.

Comentarii
loading...