10 trucuri pentru eficienţă sporită în Google Chrome pe Android şi iOS

10 trucuri pentru eficienţă sporită în Google Chrome pe Android şi iOS

Google Chrome pe mobile este, din multe puncte de vedere, browserul perfect pe iOS sau Android, secretul este să-l folosiţi la maxim.

Trucuri tips Google Chrome Mobile

În urmă cu câţiva ani, când Google a decis că popularul browser Chrome va fi disponibil şi într-o versiune de iOS, nu doar de Android, am fost foar încântat. La momentul respectiv, Safari nu m-a dezamăgise prea des pe iPhone şi iPad, dar aşteptam cu entuziasm să profit de câteva funcţii pe care le văzusem doar în Chrome. Aşteptarea a meritat. Google Chrome are tot ce vă trebuie, motiv pentru care foarte mulţi dintre noi nu se pot dezlipi de el.

Din păcate, acest browser, ca orice alte aplicaţii, vine cu un set de funcţii evidente şi un set de elemente pe care le-aţi putea trece uşor cu vederea. Pentru că este vorba doar de câteva gesturi pe care le puteţi executa cu uşurinţă şi pentru că meniul din Chrome este unul destul de intuitiv, am creat acest material. Cele 10 trucuri pentru eficienţă sporită în Google Chrome, pe care le voi detalia mai jos, pot fi ţinute minte cu uşurinţă. Secretul constă în a le folosi des. Dacă nu aveţi până la această oră browserul gigantului din Mountain View pe tabletă sau smartphone, îl puteţi descărca în mod gratuit din Google Play sau Apple App Store.

tips Google Chrome Mobile schimbare tab-uri

Săriţi rapid de la un tab la altul

Cea mai evidentă funcţie din Chrome, pe care s-ar putea să nu o ştiţi, ţine de schimbatul tab-urilor pe care le aveţi deschise. Funcţionează de minune atât pe iPad, iPhone sau smartphone-uri cu Android, dar cel mai impresionant arată pe telefoane, pentru că pe tablete vedeţi în orice moment toate tab-urile deschise.

Pe un iPhone sau iPad, poziţionaţi-vă degetul pe marginea stângă sau dreaptă a ecranului şi, ţinând degetul apăsat, realizaţi o mişcare în direcţia opusă. Similar cu ceea ce se vede în captura de mai sus, fără ca următorul tab să fie afişat pe întregul ecran, deja vedeţi ce conţine. Ca un mic detaliu, acelaşi gest în Safari are rol de ,,inapoi” şi ,,înainte”.

Pe smartphone-urile cu Android, gestul pe care îl realizaţi este identic, dar sunteţi limitaţi la a-l executa doar pe bara de meniu din partea de sus a ecranului. Deci, nu puteţi face respectivul swipe oriunde în fereastra de Google Chrome.

tips Google Chrome Mobile management tab-uri

Accesaţi lista de tab-uri deschise

Această funcţie este disponibilă doar pe smartphone-uri, deoarece interfaţa Google Chrome pe tablete este similară cu cea de pe desktop şi puteţi vedea toate tab-urile deschise sub bara de adresă.

În colţul din dreapta sus al unei ferestre de Chrome pe telefon există un buton cu numărul de tab-uri deschise. Dacă îl atingeţi vi se va afişa o listă, precum cea de mai sus, cu tab-urile dechise. Pentru a închide unul dintre ele, puteţi apăsa pe X-ul din colţ sau puteţi face un swipe peste el, de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga. Din meniul accesibil cu un tap pe cele trei liniuţe din dreapta sus aveţi şi funcţia ,,Închideţi toate filele”.

tips Google Chrome Mobile smart zoom

Dublu tap pentru zoom inteligent

În Google Chrome este ascunsă o funcţie de zoom inteligent sau smart zoom accesibilă printr-un dublu tap oriunde pe ecran. Atunci când aveţi în faţă un site web în format de desktop, iar articolul care vă interesează ocupă doar o coloană foarte mică din respectiva pagină, este suficient să faceţi un dublu tap pe ea şi automat vă va umple întreaga lăţime a ecranului. Dacă intraţi pe pagina unui articol de pe Playtech.ro, acel zoom inteligent vă scapă de toate meniurile suplimentare şi scurtături către alte articole.

Merită avut în vedere faptul că această funcţie descrisă mai sus funcţionează doar pe paginile web create pentru desktop. În cazul versiunilor de mobile ale website-urilor, puteţi apela la clasicul pinch-to-zoom pentru a mări un text sau o imagine.

Navigare prin meniu dintr-o mişcare

Deşi mi-aş fi dorit să am această posibilitate şi pe iOS, este disponibilă doar în Google Chrome pentru Android. În mod obişnuit, pentru a accesa o funcţie din meniul Chrome, trebuie întâi să faceţi un tap pe meniu şi un al doilea tap pe funcţia care vă interesează. Pe un dispozitiv cu Android însă, puteţi realiza acelaşi lucru dintr-o singură mişcare. Fără a lua degetul  de pe ecran, atingeţi întâi meniul, poziţionaţi-l pe funcţia de interes şi, atunci când îl veţi ridica, aceea va fi activată.

tips Google Chrome Mobile comenzi vocale

Căutarea prin comenzi vocale – Google Voice Search

Deşi ne-am obişnuit de ani de zile să fim imuni la comenzi vocale pe diverse gadgeturi, pentru că rareori suportă limba română, Google Chrome este una dintre excepţiile de la regulă. În momentul în care vreţi să introduceţi o adresă web sau să căutaţi ceva pe Google, pe iPhone sau iPad, este suficient să faceţi un tap pe bara de adresă şi un al doilea tap pe butonul Google cu un microfon lângă el, de deasupra tastaturii. Vi se va deschise o pagină albă cu un microfon roşu alături de mesajul ,,Se ascultă”, moment în care, puteţi spune comanda voastră ce va fi preluată în momentul în care v-aţi oprit din vorbit.

Pe Android, pentru a activa funcţiile vocale, trebuie să faceţi un tap pe bara de adresă şi un al doilea tap pe X pentru a şterge orice cuvinte sau URL introdus acolo, dacă este cazul. În final, atingeţi microfonul care a apărut în locul respectivului X şi veţi putea începe să vorbiţi cu telefonul.

tips Google Chrome Mobile varianta pagina web desktop

Apelaţi versiunea desktop a unei pagini web

Dacă intraţi pe o pagină web şi implicit se încarcă varianta de mobil, pe Google Chrome, spre deosebire de alte browsere, există o soluţie simplă pentru a ajunge la versiunea de desktop. Faceţi un tap pe meniul din dreapta sus, cu cele trei liniuţe şi un al doilea tap pe ,,Solic. vers. desktop site”. De alungul timpului au existat câteva scenarii în care nu a funcţionat acest buton din varii motive, dar în nouă din zece cazuri nu veţi fi dezamăgiţi.tips Google Chrome Mobile sincronizare tab-uri

Sincronizare informaţii şi tab-uri deschise

Nativ, Google Chrome vă sincronizează toate tab-urile deschise şi multe alte informaţii din browser pe mai multe dispozitive, cu condiţia să vă autentificaţi în aplicaţie cu acelaşi nume de utilizator şi parolă Google. Nu contează dacă vorbim de un desktop, două laptopuri, două smartphone-uri şi o tabletă, atât timp cât aţi deschis un tab sau zece pe unul dintre ele, instant vor fi toate accesibile pe celelalte dispozitive. Această funcţie este utilă mai ales când începeţi să citiţi un articol pe desktop, dar trebuie să plecaţi de acasă şi vreţi să continuaţi lectura pe telefon.

Pentru a ajunge la tab-urile deschise pe alte gadgeturi, pe care folosiţi acelaşi cont Google, accesaţi meniul din dreapta sus şi faceţi un tap pe Filă nouă. Din aceată fereastră, vă puteţi accesa semnele de carte create pe oricare dintre dispozitive, dar, cu un tap suplimentar în dreapta jos, pe ,,Alte dispozitive”, veţi putea sări rapid la o pagină deschisă recent pe alt iPhone, iPad, Android sau Google Chrome pentru desktop. După cum se poate vedea şi în captura de mai sus, ,,Alte dispozitive” este accesibil şi direct din meniul principal, fără tap-uri suplimentare.

Pe lângă semne de carte şi tab-uri deschise recent, Google Chrome vă sincronizează şi datele de autentificare pe diverse site-uri, iar dacă folosiţi acest browser pe mai multe desktop-uri sau notebook-uri, vă sincronizează şi extensiile instalate.

google chrome mobile apps internet compression

 

Compresia datelor în Google Chrome

La câţiva ani după ce am văzut această funcţie în Opera Mini, cei de la Google au decis să o implementeze în Google Chrome pentru mobile. Browserul gigantului din Mountain View nu se ocupă însă doar de compresia traficului de internet, pentru a vă micşora factura la telefon,  ci are şi o funcţie de preîncărcare a paginilor pe care crede că urmează să le accesaţi. Aceasta este activă implicit şi, dacă citiţi două pagini dintr-un articol împărţit pe cinci pagini, paginile ulterioare vor fi afişate mult mai rapid pentru că au fost deja descărcate. În mod evident, pentru a nu rispi bandă preţioasă de internet, această funcţie merge doar atunci când vă aflaţi în preajma unei conexiuni WiFi.

Reduce Data Usage este numele algoritmului folosit de Google pentru a vă genera mai puţini MB de trafic atunci când accesaţi un website. Acesta funcţionează accesându-vă în timp real paginile pe care le doriţi prin serverele Google care se ocupă de compresia respectivului conţinut înainte de a vă fi servit pe ecranul telefonului sau al tabletei. În contextul în care mulţi dintre noi avem în continuare un abonament cu trafic limitat, este important să vă asiguraţă că această opţiune este activă.

Pe Android, accesaţi meniul din dreapta sus, faceţi un tap pe Settings sau Setări şi un al doilea tap pe Bandwidth Management. Pe un dispozitiv cu iOS, accesaţi meniul Chrome, mergeţi la Setări şi deschideţi Lăţime de bandă. De aici, puteţi activa sau dezactiva ,,Preîncărcaţi pagini web” şi ,,Reduceţi utilizarea datelor”.

tips Google Chrome Mobile Google Cloud Print

Google Cloud Print

Chrome este compatibil cu serviciul de imprimare prin cloud al celor de la Google pe toate platformele. Faceţi un tap pe meniul din dreapta sus, alegeţi imprimare sau Print şi selectaţi imprimanta pe care v-o doriţi. Dacă nu aveţi o imprimantă care să suporte nativ acest standard, puteţi instala Google Chrome pe sistemul vostru desktop şi, prin câţiva paşi, orice imprimantă va fi disponibilă pe Google Cloud Print.

Pentru a face o imprimantă clasică să fie disponibilă pentru imprimare prin Cloud, intraţi în meniul Setări din Chrome pe un desktop sau notebook. Faceţi click pe Afişare setări avansate şi, în dreptul secţiunii Google Cloud Print, faceţi click pe Gestionaţi. De pe noua pagină care se va deschide, accesaţi ,,Adăugaţi imprimante”. De aici, nu trebuie decât să bifaţi imprimantele pe care le doriţi accesibile prin Cloud şi să confirmaţi alegerea cu ,,Add printer.” Atâta timp cât veţi folosi acelaşi ID, precum cel trecut pe această pagină, pe un smartphone sau tabletă cu Chrome, veţi putea imprima pe imprimanta de acasă.

Posesorii de iDevice-uri pot imprima din Chrome şi pe o imprimantă compatibilă Air Play din aria reţelei wireless în care vă aflaţi.

Funcţii ascunse în Google Chrome

În cazul în care folosiţi de foarte mult timp Google Chrome pe desktop s-ar putea să vă fi lovit la un moment dat de adresa chrome://flags . Dacă introduceţi respectiva comandă în bara de adresă din Chrome, pe ecran va fi afişată o listă de parametri avansaţi a căror valoare o puteţi modifica. În teorie, aceste setări nu ar trebui modificate decât de către utilizatori avansaţi.

Dacă introduceţi chrome://flags pe un terminal cu Android, veţi vedea o listă de comenzi similare cu cele pe care le vedeţi în Chrome pe desktop, doar că un pic mai scurtă. Posesorii de iPhone sau iPad nu pot face aceleaşi experimente deoarece modul de funcţionare al Chrome pentru iOS este complet diferit faţă de cel pentru platforma celor de la Google.

La ce ajută?

Există foarte multe browsere pe care le puteţi instala pe Android şi iOS. Chrome este doar unul dintre ele. Afinitatea mea pentru browser-ul celor de la Google are însă câteva argumente. Numărul foarte mare de utilizatori ai acestei aplicaţii, combinat cu echipa de dezvoltare destul de stufoasă a gigantului din Mountain View atrage actualizări regulate. Este un browser stabil, foarte bine făcut care nu crapă aproape niciodată. Dacă sunteţi în căutarea unei alternative la Safari pe iOS, sunt destul de sigur că nu există alta mai bună decât Chrome.