WWDC 2013: Ultimele noutati de la Apple despre iOS, OS X si nu numai

WWDC 2013: Ultimele noutati de la Apple despre iOS, OS X si nu numai

Ca in fiecare an, am asteptat cu interes conferinta anuala a celor de la de la WWDC 2013, vroiam sa vad schimbarile din iOS si OS X.

Apple WWDC 2013 iOS 7 OS X lansare

Conferinta a inceput cu cateva statistici interesante dupa care s-a ajuns la noutatile care ne interesau cel mai mult. Cu aceasta ocazie Apple a anuntat OS X Mavericks, , o noua serie de MacBook Air cu Intel Haswell, o noua serie de Mac Pro-uri, noul serviciu iRadio si alte cateva noutati pe parcursul unei prelegeri de aproximativ 2 ore.

MacBook Air cu Intel Haswell

Noul OS X Mavericks 10.9 vine cu trei schimbari semnificative . Finder Tabs permite deschiderea mai multor tab-uri in Finder, similar cu ceea ce facem in orice browser modern. Astfel, veti putea lucra intr-un mod mult mai curat si eficient cu mai multe directoare. Cu Tags, puteti asocia tag-uri tuturor documentelor de pe OS X si din iCloud. Puteti asocia mai multe tag-uri unui singur fisier pentru a-l gasi mai usor, iar toate tag-urile pot avea diverse culori. OS X Mavericks integreaza un accent vizibil pe eficienta cand vine vorba de lucrul pe mai multe monitoare. Dock-ul cu aplicatii este accesibil in permanenta pe un display conectat cu fir sau prin AirPlay. Practic, vobim de un extended monitor un pic mai inteligent decat ceea ce ofera Microsoft pe Windows.

Advanced Technologies, este un cumul de functii noi gandite pentru a spori autonomia notebook-urilor fara a face nici un compromis la performanta. Intregul OS X Mavericks agregheaza procesele pornite intr-un mod inteligent si elibereaza memoria nefolosita de diverse aplicatii in timp real pentru a fi mai sprinten in activitati obisnuite gen deschiderea de aplicatii sau fisiere. PowerNap e parte din acest update si face o treaba foarte buna in a supenda resursele procesorului pentru aplicatiile pe care nu le aveti pe in prim plan, gen animatii complexe in fereastra unui browser.

iPhone5 Pyramid Interfata IOS 7

Safari beneficiaza de optimizari semnificative pe partea de JavaScript. iCloud Keychain iti salveaza si sincronizeaza parolele la toate conturile pe care le folosesti pe iDevice-uri si Mac. Este capabil chiar sa-ti sugereze parole noi la conturile pe care le creezi pe diverse site-uri.

iBooks si Maps vin preinstalate pe OS X Mavericks pentru a incetosa si mai mult linia dintre Mac-uri si iDevice-uri. Daca setezi o destinatie pe Mac pentru OS X, automat este sincronizata  pe toate dispozitivele tale cu iOS.

In aplicatia de Calendar, preinstalata pe orice Mac, este evidenta prima schimbare semnificativa a limbajului de design folosit. S-a renuntat la textura de piele si la ,,cusaturile” din margini pentru o interfata simpla, alba.

OS X Mavericks este disponibil in beta incepand de azi, in timp ce versiunea finala va putea fi descarcata din toamna.

Pe partea de hardware, noua generatie de sisteme MacBook Air vin cu noile procesoare Intel Haswell. Autonomia unui MacBook Air de 11 inci creste la 9 ore si autonomia unui Macbook Air sare la 12 ore. Cu aceasta ocazie, Apple a facut tranzitia la Wireless 802.11ac, motiv pentru care a anuntat si o serie noua de routere AirPort Extreme. Aceste MacBook Air-uri sunt disponibile de azi.

noile desktop Mac Pro 2013Apple a anuntat noile sisteme desktop Mac Pro, complet diferite fata de ce am vazut pana acum. Ca design seamana cu un subwoofer, insa vine cu procesoare Xeon de ultima generatie cu pana la 12 nuclee si cu suport pentru memorie DDR3 1866 cu ECC (Error Corecting Code). Vine cu 2.0, o interfata care suporta pana la 6 dispozitive pe un singur port si este compatibila cu toate dispozitivele Thunderbolt care sunt deja pe piata.. Poate fi achizitionat cu 2 GPU-uri independente AMD Fire Pro pana la sfarsitul anului si este unul dintre putinele sisteme Made in USA.

Apple a anuntat iWork pentru iCloud. Versiuni complete de Pages, Keynote si Numbers pe care le puteti rula direct in browser, indiferent daca sunteti utilizator de Mac sau PC. Ca un mic detaliu, puteti face drag and drop de documente direct in browser si acelasi lucru este valabil si pentru imagini pe care vreti sa le folositi in interiorul documentelor noi sau al documentelor existente.

iPhone 5 IOS 7

Tim Cook a anuntat noul iOS 7 cu mare entuziasm pe scena de la WWDC. iOS 7 este schimbat radical fata de iOS 6. Este o dovada evidenta de reinventare a intregului sistem de operare in jurul unui limbaj de design mult mai simplu, ,,flat”. Intreaga interfata pare facuta din straturi care te ajuta sa intelegi mai bine ierarhia aplicatiilor deschise. Control Center iti permite sa accesezi rapid functii comune precum luminozitate, WiFi on/off, Bluetooth on/off, chiar si lanterna. Multitasking-ul a fost reinventat pentru a afisa un sistem de carduri cu aplicatiile deschise. AirDrop ajunge pe iOS si-ti permite sa trimiti in timp real fisiere persoanelor din jur printr-o interfata simpla. Noua aplicatie Camera va permite sa accesati printr-un swipe patru tipuri de captura: Foto, video, Foto patrat (gen Instagram) si Panorama. Noua aplicatie Photos iti sorteaza toate imaginile dupa locatie si data si ti le afiseaza impartite pe sectiuni. Pe partea de sharing, puteti partaja de acum si filme, nu doar imagini statice prin iCloud.

iPhone5 iTunesRadio

AppStore-ul primeste de asemenea un update. Puteti cauta aplicatii populare in zona in care va aflati. De acum inainte magazinul virtual de aplicatii Apple va face update-uri automat la aplicatii, fara interventia utilizatorului.

iTunes Radio este lansat oficial. Poate fi accesat cu usurinta din aplicatia Music. Vine cu o serie de posturi gata definite dar permite cu usurinta si crearea de posturi noi din cateva tap-uri. iTunes Radio merge pe toate iDevice-uri, pe Apple TV si pe Mac sau PC prin intermediul iTunes. Din pacate, initial va fi disponibil doar in SUA.

O masura anti hoti a fost de asemenea detaliata. Toate iDevice-urile blocate prin Find my iPhone nu mai pot fi reactivate niciodata, decat cu numele de utilizator si parola celui care le-a blocat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: