Din pacate, nici Wikimedia Foundation nu este ferita de procese legate de drepturi de proprietate intelectuala.
Un nou proces legat de informatiile postate de utilizatori obisnuiti pe site-ul Wikivoyage s-a incheiat printr-o intelegere intre Wikimedia si proprietarii Wikitravel, Internet Brands.
Totul a inceput de la 2 voluntari care, cu ceva timp in urma au postat pe Wikitravel review-uri la diferite locatii de pe glob. Cei doi au fost dati in judecata de Internet Brands pentru ca au postat pe site-ul Wikivoyage aceleasi review-uri pe care le redactasera cu aproximativ un an inainte.
Continutul postat pe fiecare dintre retelele de socializare apartine unor indivizi si a fost postat online prin intermediul sistemului de licentiere Creative Commons. Wikitravel si Wikivoyage, ambele servicii au multe elemente in comun, motiv pentru care a fost posibil transferul articolelor. Marea diferenta apare intre proprietarii Wikitravel, compania Internet Brands si proprietarii Wikivoyage, Wikimedia Foundation. Desi ambele site-uri au ca scop agregarea de continut postat si editat de comunitatea de utilizatori, Internet Brands vroia sa se imbogateasca pe spatele unor volunari.
Procesul care s-a incheiat zilelele trecute aduce in discutie mai multe aspecte. In primul rand, tribunalul a decis ca ,,Inter Brands nu avea nici fundament pentru a bloca noul proiect wiki pentru calatorii.” In acelasi timp s-a decis ca utilizatorii sunt proprietarii exclusivi ale informatiilor pe care le posteaza.
Stirea a venit la o luna dupa lansarea publica a site-ul Wikivoyage.org. De atunci, din ce in ce mai multi editori care contribuiau cu informatii la Wikitravel au preferat sa inceapa sa lucreze la proiectul Wikimedia. Ca o gazda a serviciului Wikipedia, Wikimedia Foundation a ajuns sa fie privita in online ca o sursa de informatie libera, motiv pentru care, orice proiect nou al sau este imbratisat de catre comunitatea de internauti.