Wikimedia si Internet Brands au ajuns la o intelegere in tribunal

Wikimedia si Internet Brands au ajuns la o intelegere in tribunal

Din pacate, nici Wikimedia Foundation nu este ferita de procese legate de drepturi de proprietate intelectuala.

wikimedia internet brands

Un nou proces legat de informatiile postate de utilizatori obisnuiti pe site-ul Wikivoyage s-a incheiat printr-o intelegere intre Wikimedia si proprietarii Wikitravel, Internet Brands.

Totul a inceput de la 2 voluntari care, cu ceva timp in urma au postat pe Wikitravel review-uri la diferite locatii de pe glob. Cei doi au fost dati in judecata de Internet Brands pentru ca au postat pe site-ul Wikivoyage aceleasi review-uri pe care le redactasera cu aproximativ un an inainte.

Continutul postat pe fiecare dintre retelele de socializare apartine unor indivizi si a fost postat online prin intermediul sistemului de licentiere Creative Commons. Wikitravel si Wikivoyage, ambele servicii au multe elemente in comun, motiv pentru care a fost posibil transferul articolelor. Marea diferenta apare intre proprietarii Wikitravel, compania  Internet Brands si proprietarii Wikivoyage, Wikimedia Foundation. Desi ambele site-uri au ca scop agregarea de continut postat si editat de comunitatea de utilizatori, Internet Brands vroia sa se imbogateasca pe spatele unor volunari.

Procesul care s-a incheiat zilelele trecute aduce in discutie mai multe aspecte. In primul rand, tribunalul a decis ca ,,Inter Brands nu avea nici fundament pentru a bloca noul proiect wiki pentru calatorii.” In acelasi timp s-a decis ca utilizatorii sunt proprietarii exclusivi ale informatiilor pe care le posteaza.

Stirea a venit la o luna dupa lansarea publica a site-ul Wikivoyage.org. De atunci, din ce in ce mai multi editori care contribuiau cu informatii la Wikitravel au preferat sa inceapa sa lucreze la proiectul Wikimedia. Ca o gazda a serviciului Wikipedia, Wikimedia Foundation a ajuns sa fie privita in online ca o sursa de informatie libera, motiv pentru care, orice proiect nou al sau este imbratisat de catre comunitatea de internauti.

Citește și:
Etichete: