18 apr. 2013 | 10:40

Vanzarile si actiunile Apple sunt in scadere rapida

ACTUALITATE
Vanzarile si actiunile Apple sunt in scadere rapida

Fara preludiu si previziuni clare, actiunile Apple au scazut pentru prima oara in cativa ani sub valoarea de 400 de dolari.

jobsless apple pierderi

Pasionatii de dispozitive Apple si investitorii in compania creata de Steve Jobs au suferit un soc astazi in momentul in care au vazut pretul actiunilor. Cea mai slaba valoare de tranzactionare, din decembrie 2011, a fost inregistrata astazi. Aparent, la baza problemelor au stat zvonurile din ultima perioada.

Chiar daca Apple este in permanenta in stiri prin , realitatea este ca respectivele zvonuri nu fac decat sa saboteze vanzarile actualelor gadgeturi si iDevice-uri. Pe acest sistem, din cauza faptului ca informatiile legate de au devenit din ce in ce mai populare, in trimestrul doi al acestui an analistitii se asteapta la o scadere a vanzarilor cu 30% fata de trimestrul anterior. Cei mai multi oameni nu mai cheltuie bani pentru ca asteapta urmatoarea iteratie a aceluiasi concept, in timp ce companiile ajung sa ia decizii de viitor pe baza unor vanzari deformate. Intr-o astfel de situatie se afla acum Apple care scade vertiginos la bursa. Cu vanzari de aproximativ 15 milioane de iPad-uri mini in trimestrul trecut, acest trimestru ar trebui sa se reflecte in 10-12 milioane de aparate vandute, doar pentru ca peste alte trei luni situatia sa ia o turnura si mai agresiva.

Versiunea de mai sus asupra evenimentelor este cea complexa. In acelasi timp, rata de adoptie a unor phableturi precum Galaxy Note 2 sau Galaxy Mega a ciuntit semnificativ vanzarile de iPad mini. Cei mai multi utilizatori prefera sa aiba un ecran apropiat de un iPad mini pe care, daca vor sa-l puna la ureche pentru a purta o conversatie, au si aceasta optiune.

Personal, de cand au aparut primele tablete mi s-a parut ca aceasta este o clasa de produse care ar trebui sa se reflecte intr-un dispozitiv separat, daca stilul vostru de viata va permite sa folositi una. In orice alta situatie, marirea artificiala a dimensiunii ecranului unui smartphone, in lipsa de alte idei mai creative, mi s-a parut lipsita de orice substanta. Sunt curios cat de mult va scadea Apple inainte ca CEO-ul companiei sa faca un gest disperat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele