Tehnologia Li-Fi este mai aproape de realitate cu 150 Mb/s

Tehnologia Li-Fi este mai aproape de realitate cu 150 Mb/s

Cercetatorii chinezi au reusit sa transmita in mod constant date la o viteza de 150 Mb/s prin tehnologia Li-Fi.

Li-Fi

Ce este totusi Li-Fi? Acronimul vine de la Light-Fidelity si reprezinta transferul de date cu ajutorul luminii. Aceeasi tehnologie mai poarta numele de VLC – Visible Light Communications si este in teste in diferite laboaratoare ale lumii pentru a oferi o varianta pentru transferul de date la distanta intre doua puncte vizibile. In cursul acestui an, cercetatorii germani au reusit sa atinga viteze de pana la 1 GB/s prin aceasta tehnologie, insa aici vorbim de conditii de laborator si distante foarte reduse, de pana la cativa metri.

In teorie, un singur modul LED cu un consum de 1 W ar fi suficient pentru transmisia datelor la 150 MB/s. Desigur, pentru a functiona, trebuie sa existe vizibilitate directa intre punctele de acces.

Aceasta tehnologie ar putea reprezenta un pas inainte pentru securizarea transferurilor de date importante, in cazul luminii algoritmul fiind mai dificil de spart, iar unda de lumina este mai dificil de interceptat fara ca cel in cauza sa fie vazut. In alta ordine de idei, NASA a testat de asemenea transferuri de mare viteza cu ajutorului luminii, in cazul de fata folosind un laser. Viteza obtinuta a fost de 622 MB/s de la pamant la luna, adica pe o distanta de aproximativ 380.000 kilometri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: