Un nou record mondial pentru viteza pe o conexiune wireless

Un nou record mondial pentru viteza pe o conexiune wireless

Providerii nostri de internet au anuntat recent conexiuni de pana la 1 Gbps prin fibra optica. Nemtii, pe de alta parte, testeaza o conexiune wireless de pana la 100 Gbps, de 100 de ori mai mari decat cea pe cablu.

Wireless

Echipele de cercetatori de la Fraunhofer Institute din Germania au doborat acum cateva luni un record ce implica transferul de informatii wireless la 40 Gbps. Acest record este depasit tot de acelasi institut, acum cu o viteza de 100 Gbps.

La aceasta viteza, o conexiune wireless este capabila sa transfere un film Blu-Ray de 48 GB in doar doua secunde. Semnalul functioneaza pe o frecventa de 237,5 GHz, de aproape 50 de ori peste actualul standard Wireless N. Aici avem insa o problema: cu cat creste frecventa de transmisie a semnalului, cu atat scade distanta la care acesta poate fi transmis. Daca specificatiile spun ca modulul de wireless n poate transmite si la 300 metri distanta, pentru aceasta frecventa este nevoie de o distanta de doar cativa metri, iar dispozitivele trebuie sa se vada intre ele pentru a putea comunica.

Tehnologia este inca in faza de testare si in mod sigur va fi imbunatatita. O viteza cel putin egala cu cea de pe fibra optica ar fi un avantaj major pentru zonele unde nu se poate instala cablu, din motive de relief sau restrictii. Nivelul de folosire a internetului creste si cu siguranta vom avea nevoie in scurt timp si de aceasta tehnologie care ar putea facilita, indiferent de costuri, cresterea nivelului de acoperire si viteza cu care se efectueaza aceste implementari.

Citește și: