Tabletele cu rezolutie 4K sunt asteptate pana la sfarsitul anului

Tabletele cu rezolutie 4K sunt asteptate pana la sfarsitul anului

Display-urile pentru tabletesi smartphone-uri evolueaza foarte rapid si au reusit sa ajunga de la 1280×720 pixeli la 2560×1600 pixeli in foarte scurt timp.

Panasonic-4K-Windows-8-tablet_edit

Comparam aici desigur cele doua produse de la Google, Nexus 7 si Nexus 10, intre care nu exista o diferenta prea mare intre datele de lansare. Probabil singura dezamagire este faptul ca acest trend al rezolutiei cat mai ridicate nu a fost adoptat inca si pe segmentul de laptopuri. Pe de alta parte rezolutia cat mai ridicata pe un smartphone sau o tableta este practic un motiv de lauda pentru producatori, reprezentand de altfel si un element important de marketing in fata competitorilor. Chiar daca au trecut 5-6 ani pentru a deveni un standard pentru televizoare, 1080p este acum o rezolutie comuna in cazul tabletelor si a smartphone-urilor.

Se pare ca segmentul tabletelor va fi din nou cel care va conduce revolutia catre display-uri cu o rezolutie si mai mare, vorbim desigur de 4K. Mai exact 3840×2160 pixeli. Din nou nu putem decat sa ne gandim cat de incet a fost progresul in cazul display-urilor de laptop, unde si acum este considerat un standard rezolutia de 1366×768 pixeli. Aparent producatorii de display-uri din Taiwan sunt gata sa livreze panouri 4K pentru tablete, si asta pana la sfarsitul acestui an. Pe de alta parte Sharp lucreaza la panouri 4K pentru un segment restrans de laptopuri. Panasonic este unul dintre primii care demonstreaza o astfel de tableta, si se asteapta sa fie primii din piata cu astfel de produse. Interesant este faptul ca produsul cu rezolutie 4K este de fapt o tableta Windows 8 Pro.

Desigur, preturile vor fi destul de ridicate initial, insa in ceea ce priveste segmentul de display-uri scaderea pretului va fi destul de dramatica in urmatorii cativa ani, cel putin pana cand 4K va deveni noul standard.

Citește și: