08 dec. 2013 | 10:50

Scanner-ele 3D pot fi înlocuite cu… o aplicație de smartphone [+VIDEO]

ACTUALITATE
Scanner-ele 3D pot fi înlocuite cu... o aplicație de smartphone [+VIDEO]

Cu toate că sunt nişte gadgeturi exagerat de scumpe, se pare că ideea de poate fi înlocuită cu… o aplicaţie de smartphone.

smartphone3dscannerapp-0

Momentan, este vorba doar de un proiect care se află în dezvoltare. Rezultatele de mai jos confirmă însă stadiul avansat al creaţiei şi faptul că nu vom mai avea foarte mult de aşteptat până vom face şi noi ceva similar, de tip scanner 3D, dar cu propriul telefon inteligent.

Un grup de cercetători de la ETH Zurich a lucrat intens la o aplicaţie menită să vă transforme smartphone-ul într-un scanner 3D. Aceasta este menită să creeze într-un format compatibil cu valurile de imprimante 3D din ce în ce mai accesibile care se află acum pe piaţă.

Puteţi edita un pic rezultatele în trei dimensiuni ale aplicaţiei de telefon înainte de imprimare. Oricum, cel mai important mi se pare modul intuitiv în care se desfăşoară întregul proces. Este suficient să orientaţi camera de la telefon către obiectul pe care vi-l doriţi modelat şi să mişcaţi lent telefonul în stânga, în dreapta, în sus şi în jos pentru a captura un obiect din toate unghiurile. Aparent, imaginile 2D, combinate cu informaţia oferită de accelerometru şi busolă oferă toate detaliile necesare pentru ca aplicaţia să genereze respectivul model 3D.

Aflată într-un stadiu de aşteptare a patentului, aplicația se pare că va rula perfect pe o varietate de smartphone-uri, după cum apreciează dezvoltatorii. Clipul de mai jos pare un argument convingător pentru munca cercetătorilor de transformare a smartphone-ului într-un scanner 3D.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele