S-a stabilit viitorul codec video pentru continut HD – H.265

S-a stabilit viitorul codec video pentru continut HD - H.265

Cu toate ca omniprezent atat in cat si in continut online, ITU a stabilit deja urmasul sau, H.265.

HEVC H.265 codec alternativa

ITU sau International Tecommunication Union este o autoritate responsabila de diverse aspecte ale comunicatiilor online, inclusiv legate de formatul continutului transmis pe internet. Pentru ca explozia continutului 4K urmeaza sa vina peste noi, un codec mai eficient care sa ofere o calitate similara cu H.264 dar la un bitrate mai mic devenise obligatorie.

H.265 sau High Efficiency Video Coding (HEVC) a fost definit ca fiind codecul perfect pentru encodarea continutului video online si offline in urmatorii 10 ani. Cu un nume oficial Recommendation ITU-T H.265, cu siguranta noul format va ramane in mintea oamenilor ca fiind un upgrade superficial la H.264.

Din fericire, schimbarea minora de sufix de la 4 la 5 se va reflecta in beneficii majore. Printre acestea se numara o injumatatire a dimensiunii unui fisier in format H.265 in comparatie cu un fisier de aceeasi durata si calitate encodat in H.264.

In conditiile in care vor trece probabil cativa ani pana ce H.265 va deveni „la fel de” omniprezent precum H.264, este bine de stiut ca Mitsubishi a demonstrat deja variante de implementari ale noului standard.

Citește și: