Microsoft s-a saturat de monopolul Motorola pe patente pentru clipuri H.264

Microsoft s-a saturat de monopolul Motorola pe patente pentru clipuri H.264

video-compressionIntr-un nou proces intentat la Comisia Europeana astazi, Microsoft se arata foarte ofensata de modul in care Motorola vrea sa se imbogateasca abuziv din patentele pe care le detine, prin implementarea unei politici de pret abuzive.

Indiferent daca vorbim de WiFi sau H.264, preturile cerute de Motorola au un efect dezastruos asupra vanzarilor, marind artifical pretul produselor.

Frustrarea celor de la Microsoft este cu atat mai mare cu cat pe blogul oficial al companiei a aparut un post intitulat ,,Google: Te rog sa nu omori clipurile video online”, post in care li se cere celor de la Google sa se implice mai mult in politica de licentiere al patentelor Motorola, chiar daca nu s-a finalizat procesul de achizitie al companiei.

Totul graviteaza in jurul ideii daca Motorola isi respecta promisiunea de a comercializa licente de utilizare la preturi decente cand vine vorba de tehnologii care au devenit de-a lungul timpului standarde in aceasta industrie.

Pentru a intelege mai bine cati bani castiga Motorola continuand aceeasi reteta de acum, aveti in vedere faptul ca momentan 2,25% din pretul oricarui aparat, indiferent daca vorbim de 200 sau de 2000 de dolari, pleaca spre Motorola daca respectivul dispozitiv este capabil sa lucreze cu clipuri in format H.264. In cazul laptopurilor, de exemplu, dintr-un notebook de 1000$, 22,5$ se duc la Motorola, suma care devine 45$ daca vorbim de un notebook al carui pret de achizitie este de 2000$. In comparatie, Microsoft mai plateste 20 centi pe produs comercializat pe alte 2300 patente care fac parte din standardul H.264 si alti 2 centi pe licenta de Windows comercializata, in contextul in care a obtinut o reducere pentru vanzari cantitative extrem de mari.

Chiar daca in urma unor negocieri agresive preturile platite catre Motorola ar fi mai mici, oficial atat taxeaza compania ce urmeaza sa fie achizitionata de catre Google. La randul ei, compania din Mountain View promite o schimbare a politicii de preturi in secunda urmatoare finalizarii achizitiei, din pacate cei 2,25% vor ramane. Cu astfel de razboaie in domeniul smartphone-urilor si al tabletelor, devine din ce in ce mai absurd sa te astepti la produse cu adevarat revolutionare.

Citește și: