Roboti pentru persoanele cu handicap motor, in curand pe piata

Roboti pentru persoanele cu handicap motor, in curand pe piata
12:10 28.02.2013

Robotii pentru persoanele cu handicap, care fac viata mai usoara si ofera , vor fi disponibili comercial.

robot robocop hal prototip

Credeam ca vor mai dura multi ani pana in momentul in care ideea de Robocop se va reflecta in realitate, in roboti pentru persoanele cu handicap. Se pare insa ca realitatea tine cu o echipa de japonezi care au lucrat cativa ani la sistemul din imaginea de mai sus.

Robotul din imagine are 15 kilograme in cazul utilizarii partii inferioare a ansamblului si 23 de kilograme cu totul. Poarta numele de HAL si vine de la Hybrid Assistive Limb, ce nu se pot deplasa pe propriile picioare. Au mai existat cateva versiuni de HAL inainte ca acest model sa fie foarte mediatizat. Totusi, nici o versiune anterioara nu s-a comparat cu eficienta sistemului din poze. In teorie, HAL poate fi sintetizat printr-un sistem de membre artificiale alimentate de la niste acumulatori.

Marea stire este ca Cyberdine, una din companiile implicate in dezvoltarea sistemului, cu un istoric de membre artificiale introduse cu succes in organism, a beneficiat zilele trecute de o certificare foarte importanta. Prin urmare, acum HAL este atestat in egala masura pentru fiabilitate si calitate. Acelasi certificat confirma ca robotul Hal este bun de comercializare la scara larga.

Pentru ca pretul unui astfel de sistem prostetic este de nivelul zecilor de mii de dolari, producatorii japonezi s-au gandit ca e mai bine sa inchirieze intregul ansamblu. Cu un pret de aproximativ 1950 de dolari anual, sistemul s-a putea sa redea abilitatea de a merge pe doua picioare, fara ajutoare, unui om cu probleme semnificative de sanatate.

loading...