NASA profita de unde laser pentru a o trimite pe Mona Lisa in spatiu

NASA profita de unde laser pentru a o trimite pe Mona Lisa in spatiu

Cu speranta ca va reusi in urmatorii ani sa inlocuiasca comunicatiile radio, NASA a folosit unde laser pentru a transmite o imagine cu Mona Lisa in spatiu.

Monalisa Proiectat prin Laser in spatiu

 zilele trecute un experiment care implica transmiterea unei imagini la 384.000 kilometri distanta. Destinatia poarta numele de Lunar Reconnaisance Orbiter si este un satelit ce graviteaza in jurul lunii din 2009. Dintre multe alte optiuni, satelitul respectiv a fost ales pentru simplul motiv ca era deja dotat cu echipamente pentru comunicatii laser.

Experimentul efectiv a constat in impartirea unui imagini digitale cu Mona Lisa in bucati de 150 x 200 pixeli ce ulterior au fost trimise printr-un laser. Fragmentele de poza au plecat de la Centrul de Zbor Goddard  si ,,au calatorit prin spatiu” cu o rata de transfer de 300 biti pe secunda. Desi viteza respectiva nu este la fel de rapida cu o conexiune wireless sau chiar Bluetooth, sa nu uitam ca vorbim de transferul de informatii de la Pamant la Luna. David Smith, un cercetator care lucra de multi ani cu LRO la NASA,si-a exprimat entuziasmul:

,Aceasta este prima data cand cineva a reusit sa faca o transmisiune laser intr-un singur sens la . In viitorul apropiat acest tip de comunicatii laser simple ar putea fi folosite ca backup la comunicatiile radio folosite de sateliti.

Nu au fost oferite detalii suplimentare legate de experimente viitoare, efortul implicat in acest experiment avand probabil scopuri mai importante decat sa trimita in spatiu o imagine cupicturi celebre.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: