Embodied Avatar – Un computer care stie cand minti

Embodied Avatar - Un computer care stie cand minti

Cu toate ca detectoarele de minciuni computerizate exista de foarte multi ani, nici unul nu este atat de simplu si eficient precum Embodied Avatar.

Embodied Avatar un computer care stie cand minti

Un nou tip de computer instalat la vama si in aeroporturi, aflat in stadiu beta, deja face valuri printre organizatiile guvernamentale americane.

Cu numele de Embodied Avatar, sistemul detecteaza minciunile si tentativele de deceptie ale unui individ interogat, si asta fara nici un fel de interventie umana. Totul functioneaza pe baza unei camere video HD si a unor microfoane de calitate. Astfel, fara nici un fel de senzori postati pe corpul individului, rezultatele sunt uimitoare.

Singurele similaritati cu un detector de minciuni clasic sunt legate de folosirea intrebarilor cu raspunsuri simple, gen „da” si „nu”. In etapa urmatoare, in semnalul preluat de microfoane se detecteaza mici fluctuatii in voce, in timp ce in continutul capturat de camera video se cauta micro-expresii faciale afisate involuntar. Acestea sunt elementele care tradeaza un om obisnuit daca spune sau nu adevarul in cadrul unui dialog.

In perioada de teste, sistemul Embodied Avatar, pe langa un test din Polonia, a fost folosit exclusiv in cateva locatii din Arizona. Primele statistici facute publice confirma o rata de succes de 94 procente. Se pare ca totusi serialul Lie to Me are conotatii mai adanci in realitate, la fel si alte filme ce foloseau astfel de computere.

Citește și: