Drayson Racing – Un nou record de viteza cu o masina electrica

Drayson Racing - Un nou record de viteza cu o masina electrica

Drayson Racing a batut recordul de viteza al masinilor electrice, atingand viteza de 328,6 km/h, cu Drayson B12 69/EV electric Le-Mans PrototypeIn.

Drayson

Cursa s-a desfasurat, in conditii excelente, pe aeroportul RAF din Elvington, Yorkshire. Recordul precedent era de 280 kmh, cu aproape 48 km/h mai mic si a fost atins acum aproape 40 de ani, in 1974, de Battery Box General Electric. Automobilul Drayson B12 69 se incadreaza in cerintele Federatiei Internationale de Automobilism necesare pentru validarea recordului de viteza, cantarind sub 1.000 Kg, fara pilot. Pentru a se incadra in cerintele FIA, Dryson Racing a adaptat o masina din seria Le Mans, caruia i-a pus o baterie de 20 kilowatti/ora, ce genereaza 850 de cai putere.

Pilotul a fost, fostul ministru al Stiintelor din ultimul guvern Britanic si om de afaceri, Lord Paul Drayson, care este si proprietarul echipei, fondata in 2007. Echipa Drayson Racing nu este singurul producator de masini electrice care spera ca folosirea modelelor electrice in curse sa duca la adoptarea mai usoara a acestei tehnologii. Saptamana trecuta, si cei de la Nissan au lansat automobilul Zeod RC (Zero Emission On Demand Racing Car), care poate schimba propulsia electrica cu cea pe benzina. Zeod RC va debuta anul viitor in celebra cursa de 24 de ore de la Le Mans.

Adoptarea de noi metode de propulsie, cu performante mari nu a fost mereu primita foarte bine, dar a fost adoptata pe parcurs. Deja se stie ca si introducerea motorinei in curse nu a fost prea bine vazuta, pana cand cei de la BMW, parca, au inceput sa castige curse. Motoarele electrice au devenit foarte interesante pentru multi producatori, care le-au pus si pe supermotociclete.

NISSAN ZEOD RC

Citește și: