Backdoor.AndroidOS.Obad.a – Cel mai avansat virus pentru Android

Backdoor.AndroidOS.Obad.a - Cel mai avansat virus pentru Android

Cum Android este cel mai folosit sistem de operare pe dispozitive mobile, era de asteptat ca sa apara tot mai multi virusi si pentru aceasta platforma. „Dezvoltatorii” se arata destul de interesati de informatiile ce pot fi colectate de pe aceste dispozitive.

AndroidOS-Obad.jpg

Zilele trecute, Kaspersky Lab, unul dintre cei mai importanti producatori de antivirusi, a anuntat ca a descoperit un virus, pe care il considera ca fiind cel mai avansat virus pentru Android de pana acum. Acest virus se numeste Backdoor.AndroidOS.Obad.a, iar Kaspersky i-a anuntat pe cei de la Google despre aceasta problema. Backdoor.AndroidOS.Obad.a este foarte asemanator cu acele tipuri de programe malware care au ca tinta, de obicei, sistemul de operare Windows, si nu Android-ul. Acesta utilizeaza cateva exploituri pentru a extrage datele personale ale utilizatorului, unele dintre ele fiind folosite pentru prima oara, dupa cum spun cei de la Kaspersky.

De ce este considerat cel mai avansat? Se pare ca stie sa faca foarte multe. De exemplu, trimite mesaje text catre numere de telefon cu tarif special. De asemenea, descarca diferite fisiere malware, pe care le instaleaza pe terminalul infectat, sau pe care le trimite mai departe prin Bluetooth, si apoi trimite serverului informatii despre ce aplicatii gaseste pe terminalul infectat, dar si datele utilizatorului acelui dispozitiv. Mai sunt si alte ”activitati” specifice virusilor, dar nu le mai enumeram. Pana acum, nu s-a putut stabili nicio legatura intre aplicatiile existente pe Google Play si acest troian, concluzia fiind ca aplicatia infectata a fost descarcata de pe alt server.

Masurile de securitate pentru terminalele Android sunt cunoscute, deja. Trebuie pornit Bluetooth-ul doar cand avem nevoie de el, trebuie instalat si actualizat un antivirus, datele tinute pe terminal trebuie sa fie cat mai putine, daca securitatea acestuia este precara. Exista mai multe aplicatii de securitate pentru Android, insa cei care folosesc un dispozitiv Android trebuie sa fie foarte atenti cu ce descarca de pe internet sau de pe alte telefoane ale prietenilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: