13 aug. 2013 | 11:40

AS1201 Arirang – Coreea de Nord s-a apucat smartphone-uri

ACTUALITATE
AS1201 Arirang -  Coreea de Nord s-a apucat smartphone-uri

In , o tara cu un nivel de cenzura exacerbat, tocmai a fost lansat primul smartphone descris ca fiind un produs autohton.

Coreea de Nord 1201 arirang

In Coreea de Sud, companii precum Samsung sau LG lupta zilnic pentru atentia cumparatorilor prin intermediul unor gadgeturi din ce in ce mai performante. Cativa kilometri mai la nord, in Coreea de Nord, conceptul de gadget este la fel de ambiguu precum ideea de acces la internet, o tehnologie interzisa cu multi ani in urma.

Cu toate acestea, in acel teritoriu ingenuncheat de cenzura si saracie cronica, nord-coreenii au anuntat zilele trecute primul terminal inteligent cu numele AS1201 Arirang. Pentru ca si patriotismul din tara condusa de Kim Jong-un este dus la un nivel extrem, mai important decat niste specificatii cat mai precise este faptul ca respectivul aparat este realizat folosind ,,tehnologie indigena”. E adevarat, sistemul de operare este cat se poate de american, datorita faptului ca vorbim de acelasi Android OS pe care il stim dintotdeauna, dar mai grave sunt zvonurile ca de fapt telefonul este si doar partea de ambalare are loc in Coreea de Nord.

Fotografiat la una dintre fabricile de telefoane in care se ,,produce” AS1201 Arirang, Kim Jong-un nu a ezistat sa descrie elanul patriotic al cetatenilor: ,,Entuziasmul patritotic cu care oficialii si angajatii fabricii au pus o fundatie solida pentru productia in masa a telefoanelor prin elaborarea procesului de productie specific unui terminal nou si modern.” Nu au fost facute publice prea multe detalii referitoare la configuratia efectiva a aparatului.

Sunt foarte curios cum poate functiona un smartphone fara nici un fel de acces la internet. Probabil ca respectiva functie a fost eliminata complet din nucleul sistemului de operare.

Aceste informatii vin la doar cateva luni dupa tableta Achim, nu alt gadget nord-coreean, care rula o versiune invechita de Android si venea preinstalat cu manuale pentru a-i ajuta pe elevi in procesul educational.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele