Apple plateste scump roata din iPod?

, 27 Sep, 12:10

au inventat multe, dar nu tot. Se pare ca nu au inventat roata din iPod, motiv pentru care trebuie sa plateasca o suma usturatoare.

ipod-classic-dwindle apple

Desi clasice nu mai sunt de mult la moda, se pare ca cei de la Apple trebuie sa plateasca nu mai putin de 3,3 milioane de dolari pentru ca au folosit vreodata roata sensibila la atingere intr-un asemenea dispozitiv. Decizia vine de la un tribunal din Tokyo, unde, un inventator japonez pe numele de Norihiko Saito a castigat un proces prin care a demonstrat ca el este inventatorul rotii sensibile la atingere pe care o poti si apasa. Cu alte cuvinte, el a patentat in 1998 o tehnologie ce urma sa fie folosita de Apple incepand cu 2004 in majoritatea playerelor de muzica create.

Decizia tribunalului in favoarea lui Saito vine dupa cativa ani de negocieri si dezbateri pe marginea meritului in acest caz. Initial, in 2007, inventatorul in cauza a inaintat la vama din Tokyo o cerere prin care cerea ca importurile de iPod-uri sa inceteze deoarece ii era incalcat patentul. Importurile nu au incetat, insa inca de atunci au inceput negocierile cu Apple pentru plata unei despagubiri.

Avand in vedere ca suma ceruta era de 101 milioane de dolari, calculata pe baza numarului de iPod-uri vandute global, va dati seama ca nici dupa trei randuri diferite de negocieri nu s-a ajuns la un consens. In acel context, cazul a ajuns la tribunalul Districtului Tokyo, unde s-a decis ca 3,3 milioane de dolari este suma care i se cuvine lui Norihiko.

Patentul in cauza definea o roata cu senzori touch ce integra o serie de butoane si care permitea interactiunea facila cu o singura mana. Poate fi folosita pentru selectarea de muzica si pentru navigare sau pentru derularea unei melodii.

Etichete:
Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
loading...
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail