24 apr. 2013 | 09:55

Apple se lauda cu performanta financiara pe ultimul trimestru

ACTUALITATE
Apple se lauda cu performanta financiara pe ultimul trimestru

, indiferent cat de jos le este pretul actiunilor, reusesc in continuare sa iasa in fata prin vanzari remarcabile.

apple vanzari trimestriale profit

In comunicatul de anuntare a noilor rezultate financiare, contrar asteptarilor analistilor, Apple a continuat sa se mandreasca cu niste performante demne de invidiat.

Gigantul din Cupertino a avut un profit net mai mic decat anul trecut, dar incasarile au crescut de la 39,2 miliarde de dolari la 43,6 miliarde. Din aceasta suma, profitul a fost de 9,5 miliarde, mai mare decat al multor altor alte companii din industrie, in scadere de la 11,6 miliarde pentru acelasi trimestru fiscal din 2012.

In ceea ce priveste vanzarile efective de produse, 19,5 milioane de iPad-uri si 37,4 milioane iPhone-uri au fost vandute de Apple in cele trei luni de la 1 ianuarie pana pe 31 martie. In comparatie cu aceeasi perioada de anul trecut, cand compania condusa de Tim Cook vindea 35,1 si 11,8 milioane de iPad-uri, motivele de ingrijoare lipsesc cu desavarsire. In practica, in ultimul trimestru al anului trecut s-au vandut 22,9 milioane de iPad-uri si 47,8 milioane de iPhone-uri. Acele trei luni au incorporat insa si luna cadourilor de Craciun, motiv pentru care, aproape de fiecare data, nu se iau in calcul. Comparatiile relevante se fac intre aceleasi perioade ale unor ani succesivi.

In rest, vanzarile de iPod-uri au continuat sa scada pana la 5,6 milioane de dispozitive vandute, in scadere cu 27 procente fata de anul trecut. In opozitie cu trendul din industria de PC-uri, vanzarile de Mac-uri sunt constante, cu o valoare de aproximativ 4 milioane de sisteme vandute.

Astfel de rapoarte sunt o ocazie pentru Tim Cook sa comunice si cateva statistici referitoare la i. In ceea ce priveste AppStore-ul, tocmai am aflat ca au fost descarcate in total 45 miliarde de aplicatii, 5 miliarde doar in ultimele trei luni. Numarul utilizatorilor de iCloud a ajuns la 300 milioane global, cu 50 de milioane mai mult decat la finele anului trecut.

In teorie, investitorii ar putea vedea scaderea profitului ca un motiv de ingrijorare. Daca avem insa in vedere ca depozitele companiei gazduiesc 145 miliarde de dolari cash in crestere de la 121 miliarde, Tim Cook si compania cu siguranta nu au probleme sa doarma linistiti noaptea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele