Virusul „Politia Romana” combatut

Virusul

Cei de la Bitdefender au anuntat astazi disponibilitatea unei aplicatii gratuite impotriva „virusului pirateriei” care a infectat milioane de utilizatori din intreaga lume prin intermediul unui mesaj fals aparent trimis din partea politiei.

Virusul pirateriei

Pentru cei care nu au auzit deja, acest virus este cunoscut si sub denumirea de „virusul Politia Romana” si afiseaza un mesaj prin care incrimineaza proprietarul calculatorului afectat de piraterie, ulterior solicitand o suma de bani pentru deblocarea calculatorului.

Virusul verifica adresa IP a victimei, o asigura ca mesajul este din partea politiei si o acuza de un delict pe care l-ar fi putut comite si fara sa-si dea seama. Fata de amenintari similare mai vechi, care trimiteau asa zise „amenzi” pentru pornografie, aceasta pune accentul pe infractiuni de piraterie software, a filmelor sau a albumelor muzicale.

Atacatorii intimideaza utilizatorii cu mesaje localizate ce par a veni din partea autoritatilor din  tari precum Romania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Austria si Olanda. La noi in tara, au fost solicitate plati ale unor sume de 100 de dolari sau 300 de lei pentru eventuala deblocare a computerului.

Dupa cum stim cu totii pirateria este un fenomen global, astfel incat rata de raspandire a virusului este incredibila, iar numarul celor care au cazut prada escrocheriei creste pe zi ce trece. Avand originie ruseasca, astfel de virusi de tip „Ransom” reusesc sa blocheze complet calculatoarele infectate si sa convinga tot mai multi utilizatori sa plateasca in schimbul eliminarii restrictiilor.

Solutia celor de la Bitdefender se adreseaza celor care au fost deja afectati de acest Trojan.Ransom.IcePol carora li se recomanda instalarea aplicatiei regasite aici si rularea acesteia in Safe Mode.

 

Citește și: