05 oct. 2012 | 13:35

TDK „inghesuie” 2 TB pe un platan de HDD

ACTUALITATE
TDK

TDK 2 TB platan

Nu am mai auzit de mult de TDK, un fost lider al pietei de CD-uri si DVD-uri in trecutul apropiat. Se pare ca producatorul s-a decis sa investeasca timp si resurse financiare pentru a revolutiona HDD-urile, un produs care deja a scazut semnificativ de la aparitia SSD-urilor. TDK dezvaluie asadar o tehnologie ce permite „inghesuirea” a 2 TB de date pe un singur platan de 3.5 inci, la doar un an de zile de la ultimul anunt in care aceeasi companie reusea performanta de a aduce platanul de 1 TB.

Noua capacitate a fost obtinuta prin mdoificarea unor materiale in productia HDD-ului si a capului de citire/scriere ce include acum un laser cu o precizie de cativa nanometri. Tehnologia se numeste HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording) si nu este chiar foarte noua, daca ne aducem bine aminte in 2006 Hitachi incerca ceva asemanator.

TDK a precizat ca tehnologia va fi facuta publica la finalul acestui an, in urmatoarele 12 luni putand deja aparea HDD-uri cu 2 TB de stocare pe platan. Pentru HDD-urile de notebook acest lucru inseamna o capacitate de 2 TB, avand in vedere diagonala de 2.5 inci a platanelor acestora. Nu exista vre-un semn ca TDK ar reintra pe piata productiei de HDD-uri pentru consumatori, tehnologia oferita de ei alimentand suficient de bine fondurile companiei insa cine stie?