In 12 luni, SSD-urile s-au ieftinit cu 48%

In 12 luni, SSD-urile s-au ieftinit cu 48%

SSD Price

Cu toate ca nu au disparut consecintele inundatiilor de anul trecut din Tailanda, in ceea ce priveste preturile hard disk-urilor, nu acelasi lucru se poate spune despre SSD-uri.

In urma unui studiu realizat de Tech Report, a devenit evident faptul ca preturile ultimei generatii de SSD-uri au scazut in ultimul an cu o viteza constanta si un procent semnificativ. Uitandu-ne la modelele recente de la OCZ, Corsair sau Crucial, toate au inregistrat o scadere semnificativa, vizibila mai ales cand ne uitam la versiunile de 240 – 256GB. In aceasta plaja deprecierile au fost chiar si de 50%. Seria Samsung 830, desi a inceput cu un pret mai mic decat al concurentei, acum se afla pozitionata la acelasi nivel de accesibilitate.

Intel reuseste sa afiseze cateva contra exemple. Seria 320 de SSD-uri, ce foloseste un controller proprietar creat in house de catre Intel, nu a inregistrat o variatie semnificativa din momentul lansarii si pana in acest moment. Interesant e faptul ca nu acelasi lucru se aplica in cazul Intel 520 Series. Aceasta din urma foloseste acelasi controller SandForce ca ceilalti producatori, motiv pentru care o scadere de pret a putut fi observata. Din pacate, Intel isi motiveaza pretul un pic mai ridicat al SSD-urilor prin firmware-ul proprietar instalat pe dispozitive, motiv pentru care nu vom vedea prea curand la acelasi pret un Intel 520 si un Corsair Force Series 3.

In momentul in care s-a calculat o media a scaderilor, cifra finala a fost de 48%. Cea mai imbucuratoare veste vine din faptul ca au ajuns sa existe modele al caror pret/GB este mai mic chiar si decat 1 dolar. Chiar si cu preturile destul de mari la hard disk-uri, rezultatul raportului pre/GB este de doar 0,10$.

Daca SSD-urile isi mentin acest trend descendent al preturilor, in doar 4 ani ne putem astepta la un pret asemanator atat pentru dispozitivele de stocare cu platane, cat si pentru cele cu memorie flash.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: