In 12 luni, SSD-urile s-au ieftinit cu 48%

In 12 luni, SSD-urile s-au ieftinit cu 48%

SSD Price

Cu toate ca nu au disparut consecintele inundatiilor de anul trecut din Tailanda, in ceea ce priveste preturile hard disk-urilor, nu acelasi lucru se poate spune despre SSD-uri.

In urma unui studiu realizat de Tech Report, a devenit evident faptul ca preturile ultimei generatii de SSD-uri au scazut in ultimul an cu o viteza constanta si un procent semnificativ. Uitandu-ne la modelele recente de la OCZ, Corsair sau Crucial, toate au inregistrat o scadere semnificativa, vizibila mai ales cand ne uitam la versiunile de 240 – 256GB. In aceasta plaja deprecierile au fost chiar si de 50%. Seria Samsung 830, desi a inceput cu un pret mai mic decat al concurentei, acum se afla pozitionata la acelasi nivel de accesibilitate.

Intel reuseste sa afiseze cateva contra exemple. Seria 320 de SSD-uri, ce foloseste un controller proprietar creat in house de catre Intel, nu a inregistrat o variatie semnificativa din momentul lansarii si pana in acest moment. Interesant e faptul ca nu acelasi lucru se aplica in cazul Intel 520 Series. Aceasta din urma foloseste acelasi controller SandForce ca ceilalti producatori, motiv pentru care o scadere de pret a putut fi observata. Din pacate, Intel isi motiveaza pretul un pic mai ridicat al SSD-urilor prin firmware-ul proprietar instalat pe dispozitive, motiv pentru care nu vom vedea prea curand la acelasi pret un Intel 520 si un Corsair Force Series 3.

In momentul in care s-a calculat o media a scaderilor, cifra finala a fost de 48%. Cea mai imbucuratoare veste vine din faptul ca au ajuns sa existe modele al caror pret/GB este mai mic chiar si decat 1 dolar. Chiar si cu preturile destul de mari la hard disk-uri, rezultatul raportului pre/GB este de doar 0,10$.

Daca SSD-urile isi mentin acest trend descendent al preturilor, in doar 4 ani ne putem astepta la un pret asemanator atat pentru dispozitivele de stocare cu platane, cat si pentru cele cu memorie flash.

Citește și: