Proiectul SOPA este retras pentru reevaluare

Proiectul SOPA este retras pentru reevaluare

Nu am castigat razboiul, ci doar o batalie. Ramane de vazut in continuare ce intelege Guvernul SUA prin „reevaluare”.

Lamar Smith, principalul activist in acest proiect, a declarat vineri seara ca momentan va retrage aceasta ordonanta pana cand va exista o aprobare mai mare a acestuia. „Am ascultat criticile si am luat in serios ingrijorarile propuse de acestea legate de proiectul ce pune problema pirateriei online”.

„Trebuie sa revizuim abordarea asupra acestei probleme a hotilor straini care fura si apoi vand inventiile si produsele americane. Problema pirateriei online este prea mare pentru a fi ignorata„, a mai spus Smith. „Proprietatea intelectuala americana asigura 19 milioane de job-uri bine platite si este responsabila de 60% din exporturile Statelor Unite. Furtul proprietatilor intelectuale americane aduce prejudicii de peste 100 miliarde de dolari anual si rezulta in pierderea a mii de job-uri. Congresul nu poate sta deoparte cu mainile in san in timp ce americanii isi pierd slujbele si inventiile.”

„Furtul de proprietate intelectuala Americana nu este diferit de furtul produselor dintr-un magazin. Este ilegal si legea ar trebui aplicata atat offline, cat si online.”

„Comitetul va continua sa lucreze cu proprietarii de drept ai copyright-ului, companiile de Internet, institutii financiare pentru a dezvolta propuneri care combat pirateria online si protejeaza proprietatea intelectuala a Americii. Acceptam parerea tuturor organizatiilor care au o opinie despre cum putem adresa aceasta problema in alte moduri. Comitetul ramane dedicat in gasirea unei solutii referitoare la problema pirateriei online si la protejarea drepturilor intelectuale americane.”

Nu cred ca mai este nevoie sa precizez de cate ori s-a folosit cuvantul „America” in aceasta declaratie… Miscarea este aplicata in urma protestelor globale de miercuri, cand Wikipedia, Reddit si alte site-uri au afisat o imagine neagra si linkuri catre petitia anti SOPA. Petitia PIPA pentru protejarea IP-urilor a fost inchisa momentan in aceeasi zi. Aceasta era alternativa SOPA, insa apartinea senatului american.

Interesant este ca declaratia lui Smith despre retragerea SOPA vine la doar doua zile dupa ce afirma catre Wall Street Journal ca SOPA nu va fi inchisa, din contra, ca se vor face demersurile catre votarea acesteia in februarie. Se pare ca opinia gigantilor online si a celor peste 4,5 milioane de oameni este totusi destul de importanta.

Sincer, sunt uimit de mobilizarea creata impotriva acestui act. Voi nu sunteti?

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: