Peter Jackson reinventeaza tehnica cinematografica cu The Hobbit

Peter Jackson reinventeaza tehnica cinematografica cu The Hobbit

Filmul The Hobbit si tehnica cinematografica folosita

The Hobbit, un nou film al lui Peter Jackson a carui actiune se desfasoara in universul din Stapanul Inelelor, urmeaza sa fie lansat internationat pe 14 decembrie.

In aceste zile, un videoclip de de 10 minute din The Hobbit a facut foarte multa valva pe internet printre criticii de film. Respectivul clip a fost rulat la CinemaCon, iar comentariile criticilor nu au fost legate de subiect, efecte, personaje sau interpretare, ci de numarul de cadre pe secunda.

Pentru a spori calitatea peliculei, pentru a face mai clare secventele de actiune si mai realiste celelalte cadre, Peter Jackson a facut un lucru pe care producatorii de TV-uri il fac artificial de foarte mult timp – a marit numarul de cadre pe secunda de la 24 la 48 FPS-uri. La TV, efectul poarta numele de True Motion, Smooth Motion, Real Motion sau este definit printr-un numar de 100, 200, 400 Hz. Acel efect implica interpolarea de cadre generate artificial intr-un film cu scopul de a spori claritatea.

Criticii spun ca acea claritate sporita are ca dezavantaje deprecierea efectului de film, amplificand mai degraba sentimentul de teatru, in care niste actori se misca printre decoruri. Sintetizand, parerea a fost ca filmul pare mult mai artificial.

La capatul celalalt al firului, Peter Jackson a afirmat ca este necesara o perioada de adaptare, deoarece nu ai mai vazut un film in acest mod pana acum. In practica, perioada de acomodorare nu ar trebui sa fie mai mare de 10 minute. Pe un ton mai dramatic, Jackson face apel la fani ca, inainte de a-si exprima o parere, sa vada filmul cu proprii ochi.

Din pacate, o astfel de schimbare pentru unii s-ar putea sa fie mai radicala decat trecerea de la 2D la 3D. Ramane sa mai asteptam cateva luni si sa vedem cat de placut sau neplacut este rezultatul final.