11 feb. 2012 | 00:55

Nokia Lumia 800 – Nokia + Microsoft = Love? [REVIEW]

ACTUALITATE
Nokia Lumia 800 - Nokia + Microsoft = Love? [REVIEW]

Cu putin timp in urma am avut ocazia de a testa Nokia N9, un telefon foarte capabil, dar tras in jos de un sistem de operare fara viitor. Ei bine, parteneriatul dintre Nokia si Microsoft a dat nastere seriei de telefoane Lumia, iar in lumina reflectoarelor a intrat modelul 800. Desi la prima vedere pare ca avem de a face cu un N9 cu Windows Phone 7, adevarul este ca cele doua terminale sunt asemanatoare doar la exterior. Este insa Lumia 800 un terminal superior lui N9?

Pana sa dau acest verdict as vrea sa intru totusi in analiza telefonului cu Windows Phone si voi incepe cu pachetul. Acesta este foarte asemanator cu ceea ce am primit de la N9, oferind exact acelasi continut. Telefonul vine cu incarcatorul de priza, cablul micro-USB, castile si o husa din silicon. Manualele de utilizare sunt nelipsite, insa totusi in ziua de azi sunt in mare parte inutile.

Designul este exact acelasi pe care l-am intalnit si la N9, telefonul beneficiind de o constructie unibody din plastic. Singurele parti mobile ale telefonului sunt cele doua usite din partea de sus a dispozitivului, care acopera mufa micro-USB si slotul de micro SIM. Se pare ca Nokia a facut ca si Apple o trecere permanenta la acest format de cartele SIM si sunt slabe sanse sa se intoarca la cele clasice. Din punct de vedere al calitatii constructiei, nu exista reprosuri, Lumia 800 pasind pe urmele predecesorului N9.

Din punctul de vedere al specificatiilor tehnice avem insa de a face cu o serie de diferente intre cele doua terminale aparent identice. Pentru procesare, Nokia a optat pentru un Snapdragon Scorpion la 1,4 GHz, RAM-ul disponibil este de doar 512 MB, iar pentru grafica 3D a fost ales un GPU Adreno 205. Si display-ul este putin mai mic, desi dimensiunile telefonului sunt identice. In locul ecranului de 3.9 inci cu rezolutia de 480 x 854, Nokia a ales pentru Lumia 800 unul cu diagonala de 3.7 inci, care ofera clasica rezolutie 480 x 800. Spatiul ramas in plus in partea de jos este ocupat cu butoanele tactile standard pentru Windows Phone 7: Back, Start si Search. Pe partea din spate a telefonului avem parte de acelasi senzor de 8 megapixeli cu lentile Carl Zeiss Tessar, care impreuna cu blitz-ul dual-LED reuseste sa realizeze fotografii acceptabile.

Pentru ca vorbim despre un telefon mobil, as vrea sa incep analiza povestindu-va despre experienta cu functiile sale de baza: apeluri vocale si mesaje scurte. Fiind utilizator de iPhone, am introdus cu usurinta cartela micro SIM in noul terminal Nokia, insa alt un utilizator de telefoane cu Android, Windows Phone 7 sau al oricarui alt tip de telefon ar fi trebuit fie sa isi schimbe SIM-ul la operatorul de telefonie, fie sa il cioparteasca pana cand se potrivea in lacasul din Lumia 800.

Odata ce ai un SIM in telefon, lucrurile sunt simple. Fie formezi un numar de telefon folosind tastatura onscreen, fie intri in agenda si alegi un contact deja existent. Din pacate, difuzorul nu este unul de o calitate foarte inalta Persoana de la celalalt capat al apelului se aude destul de incet, chiar si pe setarea cea mai inalta de volum, iar claritatea nu este o caracteristica a sunetului care este redat. Din fericire, macar microfonul isi face treaba si reuseste sa transmita vocea in parametri acceptabili.

SMS-urile din pacate nu sunt deloc confortabil de scris, desi sunt organizate foarte bine ca niste discutii pe chat. Tastatura implicita din Windows Phone 7 reuseste sa nu fie destul de confortabila pentru a te angaja in discutii prea lungi. Butoanele par a fi prea inghesuite, necesitand o pozitie destul de inconfortabila a mainilor.

Orice interactiune cu telefonul necesita privirea display-ului, iar daca acesta nu este de calitate, duce la o experienta totala dezamagitoare. Din fericire, Nokia a folosit pentru Lumia 800acelasi tip de display AMOLED ca si in N9, insa vine cu aceleasi probleme. Desi afiseaza culori foarte stridente si corecte, cu un negru de invidiat, imediat ce telefonul este tinut la un unghi cat de mic, nuantele se schimba, iar imaginile afisate prind o tenta albastruie.

Si camera de opt megapixeli de pe spate merita mentionata, in special datorita imaginilor pe care le captureaza pe timp de zi, la lumina naturala. Cei care planuiesc sa faca poze cu acest telefon trebuie sa ia in considerare insa faptul ca la lumina artificiala sau in conditii de iluminare precara nu vor avea parte de rezultate mai bune decat in cazul altor telefoane. Spre diferenta de alte terminale, Nokia Lumia 800 beneficiaza de un buton dedicat capurii foto, care poate porni aplicatia de inregistrare printr-o simpla apasare lunga, chiar daca telefonul este blocat. Cei care nu vor sa foloseasca butonul fizic pot sa capteze imagini prin simpla atingere a ecranului.

La capitolul multimedia, ca si restul terminalelor Windows Phone 7, si Lumia 800 este limitat de software-ul pentru PC-uri Microsoft Zune. Din fericire insa, acesta este foarte usor de folosit, desi putin cam lent. Odata adaugata muzica in libraria Zune, tot ce trebuie sa faceti pentru a transfera continut media este drag & drop din playlist pe icoata telefonului. Restul se face de la sine, iar daca aveti tag-urile ID3 in regula, sortarea dupa artist, album, numele melodiei, sau genul muzical se face automat in cadrul aplicatiei Music + Video de pe telefon. Desi muzica este compatibila in majoritatea formatelor comuna, cand vine vorba de fisiere video nu sunt acceptate decat cele mai comune formate video web, precum MP4 encodat in H.264. Din fericire, Zune se va oferi sa faca o conversie compatibila cu telefonul din orice alt fisier video.

Castile incluse in pachet au fost insa dezamagitoare. Dupa ce ca au o forma foarte ciudata, care nu se potriveste in urechi intr-un mod confortabil, acestea nu reusesc nici sa redea muzica intr-un mod satisfacator. Basul este aproape inexistent, iar la volum maxim acestea distorsioneaza sunetul chiar si pe melodii cu bitrate ridicat. In cazul in care vreti sa folositi Lumia 800 pentru ascultat muzica, uitati-va de pe acum dupa o pereche mai buna de casti.

Este ciudat ca nu exista o aplicatie dedicata YouTube, iar singura metoda de a accesa celebrul serviciu video este prin intermediul browserului Internet Explorer (la care ajung imediat). Problema nu ar fi ca trebuie sa accesez YouTube din browser, ci ca in acest mod clipurile nu suporta functia de seek. Odata ce materialul video incepe sa fie redat, acesta poate fi doar oprit, fara posibilitatea de a derula sau sari inainte.

Ca tot vorbeam mai devreme despre Zune, cand vine vorba de update-uri de software pentru telefon, pregatiti-va sa pierdeti niste timp. Poate dura pana la jumatate de ora pana cand programul reuseste sa treaca prin cei zece pasi dedicati acestei actiuni, timp in care nu aveti acces la contacte, mesaje sau orice alte functii ale telefonului. Ciudat insa ca update-urile disponibile pe Zune nu sunt oferite si OTA (Over the Air), intrucat procesul de update direct pe telefon este clar mai rapid.

Am ajuns la partea in care trebuie sa zic niste cuvinte si despre software-ul Windows Phone 7 Mango. Ei bine, fiind primul meu contact prelungit cu aceasta platforma am fost placut surprins de anumite lucruri si dezamagit de altele. Pe partea pozitiva trebuie sa recunosc faptul ca interfata este foarte aratoasa. Meniurile sunt bine puse la punct, iar integrarea cu retelele sociale este facuta intr-un mod total neintruziv.  Este destul de interesant sa folosesti o interfata complet diferita dupa atati ani de iOS si Android.

Pe partea negativa ma pot plange de performanta in orice in afara de meniul principal. In timp ce animatiile sunt fluide, iar timpul de raspuns la comenzi este minim in meniul principal, in aplicatiile de mail, de socializare, sau chiar in browser se simte lipsa unui procesor dual-core. Este posibil ca si internetul sa afecteze aceste aplicatii, insa pe alte terminale nu am avut astfel de probleme. Browserul este un caz pe care vreau sa il tratez individual, intrucat este probabil cel mai slab dintre toate platformele mobile moderne (iOS, Android si WebOS). Este lent si afiseaza de multe ori versiuni de WAP ale site-urilor, nici macar versiuni de platforme mobile contemporane.

Un avantaj pe care Lumia 800 il are fata de alte terminale cu Windows Phone 7 este aplicatia Nokia Drive, care este inclusa din start pe telefon si ofera navigatie gratuita. Nu avem de a face cu cea mai aratoasa aplicatie de acest fel, insa este una din cele mai bune. Avand in vedere ca vorbim despre un telefon Nokia, bateria trebuie sa se ridice la nivelul asteptarilor. Astfel, intr-o era in care majoritatea smartphone-urilor abia daca tin o zi intreaga de utilizare normala dupa o incarcare completa, bateria din Lumia 800 reuseste sa tina chiar si doua zile, sau mai mult daca este folosit mai rar si fara internet. Din pacate, cam asta este soarta lui, de a fi utilizat cat mai putin, intrucat oferta de aplicatii este limitata.

In timp ce N9 a fost sortit sa moara inainte de a fi lansat, Lumia 800 oferea un potential mai mare, insa nu a reusit sa il atinga. Adevarata limitare a acestui telefon este software-ul Windows Phone 7, care inca nu a atins un nivel de maturitate destul de inalt pentru a putea sa fie comparat cu Android sau iOS. Este pacat ca Nokia nu a ales nici de data aceasta un software de top pentru un hardware care ar fi putut sa faca mult mai mult. Din pacate, suntem obligati sa asteptam pana cand Microsoft va imbunatati platforma Windows Phone pentru a ne bucura din nou de telefoane finlandeze cu adevarat competitive pe piata actuala.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Nokia Lumia 800/”/]