24 nov. 2011 | 14:50

Nokia N9 – Luptator fara viitor [REVIEW]

ACTUALITATE
Nokia N9 - Luptator fara viitor [REVIEW]

Au trecut cativa ani buni de cand Nokia nu a mai lansat un telefon cu adevarat interesant. Ei bine, aceasta perioada gri din istoria companiei finlandeze se pare sa fie pe terminate, intrucat Nokia N9 reuseste sa atraga cateva priviri, fie ca vorbim despre sistemul de operare MeeGo sau despre designul unibody din poliuretan. Sunt curios daca sub ecranul ClearBlack AMOLED al noului produs gasim si un un hardware capabil sa tina piept terminalelor oferite de ceilalti jucatori importanti de pe piata telefoanelor mobile.

Inca de la primul contact cu N9 ai sansele sa te indragostesti. Cei de la Nokia au realizat un terminal extrem de atragator. Avem de a face cu o constructie solida din poliuretan matuit, care este completata de o bucata curbata de Gorilla Glass. Gratie deciziei de a realiza o carcasa unibody, nu exista parti mobile in acest telefon. In timp ce aceasta decizie aduce puncte in plus la design, cei care sunt obisnuiti cu alte produse Nokia vor fi dezamagiti sa afle ca nu exista posibilitatea de a scoate bateria si de a o inlocui in caz de nevoie. In partea din dreapta se gasesc cele doua butoane de volum si butonul power. In partea de sus avem mufa  pentru casti, un port micro USB si slotul micro SIM.

Cei care nu au avut un iPhone 4 sau un iPad cu 3G probabil nu au vazut niciodata un micro SIM. Acesta este tot un card SIM normal, insa de dimensiuni reduse, care se potriveste numai in telefoane realizate special pentru noul format de cartela. In aceasta categorie se incadreaza si N9, designerii Nokia apland la aceasta solutie pentru conectarea la retea. Din fericire, majoritatea retelelor de telefonie din Romania (mai putin Digi.mobil) ofera micro SIM-uri la cerere oricarui client.

Din punctul de vedere al specificatiilor tehnice, nu putem spune ca avem de a face cu o amenintare la adresa telefoanelor de top ale altor producatori. Procesorul Cortex A8 single core la 1 GHz poate parea  putin depasit, insa alaturi de 1 GB de memorie RAM si procesorul grafic  PowerVR SGX530, reuseste sa faca fata tuturor comenzilor unui utilizator serios de dispozitive mobile. Fie ca vorbim despre navigare pe internet, jocuri 3D sau simple functii de telefonie si mesagerie, telefonul rareori da semne de oboseala. Acesta dispune si de doua camere: avem parte de o un senzor de 8 megapixeli (echipat cu celebrele lenile Carl Zeiss Tessar) si un modest senzor VGA pe partea din fata, in partea din dreapta jos a ecranului.

Daca designul minimalist m-a atras inca din primele momente, iar specificatiile tehnice, desi nu uimitoare, reusesc sa isi faca treaba cu brio, singura necunoscuta a ramas noul sistem de operare: MeeGo. Acesta si-a facut debutul in fata consumatorilor prin intermediul N9 si din pacate va ramane exclusiv acestui telefon. Avand in vedere planurile de viitor ale celor de la Nokia de a lansa telefoane cu Windows Phone 7 pe segmentul de smartphone, MeeGo va ramane abandonat probabil pentru totdeauna pe acest terminal.

La Smart IT orice platforma de dezvoltare este acceptata.

– CEA MAI AMPLA COMPETITIE DE WEB & MOBILE DIN ROMANIA –

Inscrie-ti aplicatia!

Filosofia care sta la baza interfetei lui N9 este interactiunea cu telefonul numai prin intermediul ecranului tactil. Nu exista clasicele butoane Home sau Menu si nici unul care sa deblocheze dispozitivul. Totul se realizeaza prin glizarea degetelor pe display-ul AMOLED de 3.9 inci. Deja toate telefoanele cu interfata tactila se deblocheaza printr-un simplu slide, insa cei de la Nokia au mers un pas inainte, necesitand pornirea miscarii degetului de la marginea ecranului. Aceasta decizie nu va permite deblocarea din greseala si este o lectie buna pe care trebuie sa o inveti inca din primele momente de utilizare ale acestui telefon.

„De ce?”, va intrebati? Ei bine, pentru a iesi dintr-o aplicatie, este necesar un slide de la oricare dintre marginile ecranului exact in acest mod. Exista insa cateva diferente in functie de directia in care este realizat slide-ul. In momentul in care acesta incepe din partea de sus a ecranului, aplicatia se va inchide de tot. In orice alt caz, aceasta va ramane pornita. Cei care fac o jumatate de slide din partea de jos insa, vor avea acces la scurtaturi pentru aplicatiile Telefon, Mesaje, Camera si Internet.

Meniul principal este plin cu pictograme viu colorate. Pe langa obisnuitele Contacte, Galerie, Setari, Mail, Calendar si functiile media, avem de a face cu multe aplicatii exclusive terminalelor Nokia. In primul rand, cel mai important este Nokia Store, de unde pot fi cumparate noi aplicatii. Ovi Music este magazinul de muzica, iar Drive asigura navigatia. Interesant este faptul ca avem inca de la inceput integrare cu Facebook, Twitter si Skype, iar agenda telefonica va folosi toate aceste servicii pentru a asigura o comunicare rapida. Direct din aplicatia de contacte vor putea fi pornite apeluri prin Skype, vor putea fi trimise mesaje pe Facebook sau tweet-uri catre unul din cunoscuti.

Spre diferenta de alte sisteme de operare pentru telefoane, MeeGo ofera o interfata bazata pe trei ecrane. Primul este cel principal, amintit mai sus, al doilea este managerul de aplicatii, care prezinta toate programele deschise sub forma unor carduri. Al treilea este dedicat socializarii, si ofera activitatea de pe Facebook si Twitter a prietenilor intr-o singura lista unitara. Desupra acestui feed se gasesc evenimentele din calendar si vremea locala de pe AcuWeather.com.

Chiar daca oferta de aplicatii este foarte mica (si nu pare sa creasca prea curand), trebuie sa recunosc: am fost placut impresionat de acest telefon. Cei care nu au pretentii prea mari ar putea sa foloseasca acest terminal exclusiv pentru navigarea pe internet intr-un mediu mobil. Browser-ul raspunde foarte prompt la comenzi, chiar incarca putin mai lent  paginile fata oferta de pe alte platforme precum Android sau iOS. Acesta nu ofera suport pentru Adobe Flash, insa este bazat pe WebKit, asa ca orice site care foloseste HTML5 este functional.

Comunicarea este o adevarata placere pe N9, fie ca vorbim despre apeluri telefonice sau despre scrierea mesajelor text. Nokia a inclus o antena de calitate foarte inalta in acest telefon, oferind o calitate audio fara cusur. Probabil cea mai atractiva functie a telefonului este tastatura onscreen, care este de departe cea mai buna pe care am folosit-o vreodata. Aceasta este proportionata perfect pentru a putea fi folosita de persoane cu degete de orice marimi si dispune de sunete convingatoare, acompaniate de vibratii subtile. Dupa aproape patru ani de utilizare a iPhone-ului, nu pot scrie pe tastatura sa mai bine decat pe cea din telefonul de fata. Este o experienta greu de descris, care trebuie incercata pentru a intelege cu adevarat motivele pentru care spun acest lucru.

Dar comunicarea si browsingul nu sunt singurele functii pe care le ofera acest telefon. Entertainmentul este foarte important pentru cei de la Nokia, iar acest lucru este subliniat de aplicatiile de redare a muzicii si a clipurilor video, care ofera interfete curate si intuitive. Mai mult, acestea sunt compatibile cu o plaja mare de formate media, incepand de la banalele mp3-uri si ajungand pana la celebrele fisiere video mkv. Jocurile sunt de asemenea un capitol la care N9 m-a uimit, oferind inca de la inceput jocuri precum Angry Birds, Need for Speed Shift si Galaxy On Fire 2, titluri pe care le-am recunoscut de pe iOS. Toate aceste jocuri s-au prezentat fara probleme de niciun fel, insa oferta din Nokia Store este destul de slaba, in comparatie cu ce se gaseste in ograda concurentei.

Avand in vedere ca mai tot ce am zis pana acum a fost de bine, as fi vrut sa termin intr-o nota ceva mai negativa. Din fericire, telefonul de fata a reusit sa castige intreaga „lupta”. Nici macar bateria nu dezamageste, oferind cel putin o zi de utilizare normala (in anumite cazuri chiar doua, in functie de preferintele utilizatorului). Evident, clipurile video si jocurile vor consuma mai multa baterie decat ascultatul muzicii, apelurile telefonice si navigarea pe internet, insa spre diferenta de multe dintre terminalele cu Android, N9 iti permite sa pleci de acasa fara cablul de incarcare. Ca tot am ajuns la accesorii, telefonul vine la pachet cu un cablu micro USB care este fi folosit atat pentru transfer de date, cat si pentru incarcare, intrucat adaptorul de priza dispune de un port USB normal. Castile din pachet ofera o calitate a sunetului neasteptat de buna, insa probabil audiofilii vor avea altceva de zis. Pentru mine insa, au fost de ajuns.

Este uimitor cat de bun poate fi pachetul Nokia N9, incepand de la hardware si pana la software, insa trebuie sa acceptam adevarul: platforma MeeGo nu are niciun viitor. Prin lansarea acestui telefon, producatorul finlandez a demonstrat ca inca are un cuvant de spus pe piata smartphone-urilor. Din pacate, viitorul companiei nu este alaturi de MeeGo si posibilitatile pe care noul sistem de operare le ofera, ci alaturi de Microsoft si Windows Phone 7. Desi este unul din cele mai bune telefoane pe care le-am utilizat in ultima vreme, imi este probabil cel mai greu sa recomand N9 cuiva. Acesta are un mare potential care din pacate nu va fi atins niciodata. Pacat.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Nokia N9 Gallery/]

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Nokia N9 Screenshots/]