Intel va lansa procesoare IvyBridge de 10 W si 13 W in 2013

Intel va lansa procesoare IvyBridge de 10 W si 13 W in 2013

O imagine spune multe, la fel se intampla si cu imaginea de mai jos care prezinta o noua serie de procesoare intel din seria Ivy Bridge Low Voltage, fiind de altfel prima data in cativa ani cand Intel scade TDP-ul procesoarelor sale ULV.

Intel IvyBridge Y

Procesoarele IvyBridge actuale de la Intel au un consum de aproximativ 17 W. Urmatoarele modele, care de altfel vor fi clasificate ca fiind din seria Y. Tabelul de sus, preluat de la VR-Zone, prezinta noile procesoare cu un consum de 13 Wati. Acestea pot fi recunoscute dupa notatia Core i3-3229Y, Core i5-3439Y, Core i7-3689Y. Intel va lansa chiar si un model de Pentium Dual-Core cu un TDP de 10 W. Nu ne putem astepta insa la performante extreme avand in vedere ca frecventele variaza intre 1.1 si 1.5 GHz insa exista in mod clar oportunitati pentru noi modele de Ultrabook-uri sau mai degraba pentru piata de tablete cu Windows 8, avand in vedere consumul foarte mic al acestora.

Chiar si pentru sisteme de genul microservere, aceste procesoare din seria IvyBridge Y ar putea aduce un plus de performanta si un nivel mult mai redus al consumului de energie, acolo unde chiar conteaza. Imaginati-va procesoare cu un consum de 20-35 W inlocuite cu aceste modele, ar putea reduce semnificativ factura la energie electrica, a unui datacenter. Noile procesoare vor putea fi limitate in consum chiar si de catre producatorii de dispozitive si integratorii de sisteme. Astfel consumul minimim pentru seria Core i va fi de 10 W si pentru acel Pentrium Dual-Core de 7 W. Aceste modificari vor putea fi aduse de acestia avand in vedere sistemul de racire si grosimea carcasei in care vor fi incluse.

Citește și: