IDC: Samsung e pe primul loc, Apple pe doi, restul incearca sa supravietuiasca

IDC: Samsung e pe primul loc, Apple pe doi, restul incearca sa supravietuiasca
10:30 30.07.2012

IDC, una dintre cele mai importante institutii care se ocupa cu studiul vanzarilor la nivel global, a publicat recent un nou raport referitor la marii producatori de smartphone-uri din piata.

smartphones2012

In incercarea de a defini trendurile din piata referitoare la rata de adoptie a smartphone-urilor, IDC a facut o treaba foarte buna in a vedea cine vinde, dar mai ales cine obisnuia sa vanda in acest domeniu. Ca urmare, vom incerca sa surprindem in continuare cateva cifre importante dintr-un raport destul de stufos.

Cu 50,2 milioane de smartphone-uri comercializate in ultimul trimestru, IDC confirma ca viteza vanzarii de smartphone-uri a celor de la Samsung a crescut cu 172,8% in ultimul an. Astfel, Samsung a ajuns sa aiba un procent relaxat de 32,6% din piata, aproape dublu fata de cei de la Apple. Nu trebuie omis nici numarul de aproape 100 milioane de telefoane vandute, cifra din care fac parte si „feature phones”. Aceasta din urma este cifra care a reusit sa-i distanteze si mai mult pe cei de la Samsung de cei de la Nokia.

Acelasi raport spune ca Apple a livrat 26 milioane de iPhone-uri catre comercianti. Prin aceasta cifra IDC nu face decat sa ne reconfirme ca, pentru foarte mult timp, va exista o discrepanta intre numarul de dispozitive vandute si numarul de aparate care stateau probabil de foarte mult timp in depozite. Altfel nu se expica de ce Apple a vandut 35,1 milioane de iPhone-uri in aceeasi perioada de timp.

Nokia e pe locul 3 cu 10,2 milioane de smartphone-uri comercializate, aceasta cifra asigurandu-i 6,6% din piata producatorului finlandez. In aceeasi perioada, HTC a vandut 8,8 milioane de telefoane inteligente, iar ZTE 8 milioane. Aceasta din urma este o cifra incredibila, reflectand performanta celor de la ZTE intr-o crestere anuala de 300%. In ceea ce-i priveste pe cei de la HTC, acestia se duc in jos cu scaderi in vanzari de 24% in fiecare an.

In rest, la categoria „others”, in acest an intra LG si RIM care din pacate nu mai au o cota suficienta de piata incat sa-si justifice numele in top. Daca vorbim despre veridicitatea acestor date, este foarte usor sa fie strecurate si cateva erori in raportul celor de la IDC, insa per ansamblu acesta reprezinta o viziune destul de veridica asupra pietei actuale.

loading...