Apple: Profit mai mare, dar trimestru mai… slab?

Apple: Profit mai mare, dar trimestru mai... slab?

Intr-o perioada in care cele mai multe companii fac restructurari, intr-un trimestru slab din istoria companiei, Apple a anuntat incasari de 35 miliarde dolari si 8,8 miliarde profit net.

APPLE/

Toata lumea a asteptat cu sufletul la gura anutul rezultatelor finaciare pe cel de al treilea trimestru fiscal al acestui an din partea celor de la Apple. Cu o crestere neta de 9,32 dolari per actiune, profitul total net inregistrat de gigant a fost de 8,8 miliarde dolari, cu 1,5 miliarde dolari mai mult decat aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, din cauza pronosticurilor analistilor care simteau o crestere de 10,37 dolari per actiune, trimestrul care tocmai s-a incheiat este perceput ca unul slab pentru companie.

Conferinta cu rezultatele financiare, incheiata in urma cu cateva minute, a fost sustinuta de Tim Cook – CEO Apple si de Peter Oppenheimer – CFO Apple. Desi vom detalia cateva cifre din repertoriul Apple, mai jos puteti vedea un tabel care surprinde foarte bine cresterile si scaderile inregistrate de Apple in cel mai recent trimestru fiscal.

T2 2012 T3 2012 % schimbare
Profit Net $11.6 miliarde $8.8 miliarde -24%
Incasari $39.2 miliarde $35 miliarde -10.70%
 Bani lichizi detinut de Apple $110.2 miliarde $117 miliarde 6.20%
Mac (unitati) 4 milioane 4 milioane 0%
iPhone (unitati) 35.1 milioane 26 milioane -25.70%
iPad (unitati) 11.8 milioane 17 milioane 44%
iPod (unitati) 7.7 milioane 6.8 milioane -10%

Pentru prima oara in istoria companiei, s-au vandut in doar 3 luni 17 milioane de iPad-uri. In total, de la creatie, s-au comercializat 84 milioane de iPad-uri. Numarul de iPhone-uri vandute a scazut la 26 milioane. Acest fenomen era de altfel de asteptat, din cauza utilizatorilor care isi doresc urmatoarea iteratie a popularului smartphone si prefera sa fie rabdatori. Acest trend a fost prima oara vizibil anul trecut ca o repercursiune a mutarii evenimentului de lansare pentru un nou iPhone din vara in toamna.

In cadrul conferintei s-a insistat foarte mult pe rata de adoptie a echipamentelor Apple, atat MacBook-uri cat si iPad-uri, in domenii precum educatie si mediul business. Tot acum s-a anuntat ca in mai putin de 24 de ore se va lansa noul OS X Mountain Lion. iTunes si App Store au fost lansate in patru tari noi, motiv pentru care vanzarile inregistrate de magazinele virtuale ale companiei continua sa creasca.

In acest moment iPhone-ul este disponibil in 100 de tari, prin 250 de operatori de telefonie. Doar din vanzari de iPhone si accesorii proprietare pentru smartphone-ul companiei s-au inregistrat incasari de 16,2 miliarde dolari. Defalcand cererea pentru iPhone pe tari, Tim Cook a atras atentia asupra faptului ca vanzarile au fost in scadere in Franta, Grecia si Italia, Germania a inregistra doar o creste minora, in timp ce in Anglia si Europa de Est rata de adoptie a crescut considerabil. In SUA si China cererea pentru iPhone isi mentine aceeasi viteza. In America Latina, inexplicabil, vanzarile s-au triplat.

Magazinele fizice Apple au generat un profit record pentru companie de 4,1 miliarde dolari, cu o medie de 11,1 milioane dolari incasati de catre fiecare magazin. 83 milioane de oameni au intrat in magazinele Apple in acest trimestru, cu o viteza de 17.000 in fiecare saptamana, inregistrandu-se astfel o crestere de 12 procente.

In ultimul trimestru s-au vandut 1,3 milioane de Apple TV-uri, cu o crestere inregistrata de la an la an de 170%. In total s-au vandut 4 milioane de Apple TV-uri din ultimele 2 generatii.

,,Nu o sa pierd nici un pic de energie pentru a opri oameni de la a specula in legatura cu noi produse. Ma bucur sa vad ca oamenii isi doresc urmatorul lucru.”  – a declarat, ca o mica gluma, in incheierea conferintei Tim Cook.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: