Guvernul American spune ca: ,,Datele din cloud nu apartin utilizatorilor”

, 05 Noi, 10:40

Cu toate ca eram convinsi ca orice proces legat de Megaupload s-a incheiat, zilele trecute, EFF a inaintat o plangere impotriva Guvernului SUA ce ar putea avea repercursiuni asupra intregului ecosistem de servicii cloud. Nu de alta, dar Guvernul Statelor Unite considera ca ti-ai cedat drepturile asupra fisierelor tale atunci cand le-ai urcat in cloud.

NSA FBI Flip EFF Megaupload

Intr-un document inaintat saptamana trecuta unui tribunal din SUA, EFF – Electronic Frountier Foundation a acuzat Guvernul SUA de intreprinderea de actiuni ilegale in momentul inchideri site-ului Megaupload. Cel mai important cap de acuzare vizeaza comportamentul autoritatilor americane in momentul in care persoane sau diverse companii au cerut acces la propriile fisiere stocate pe serverele serviciului lui Kim Dotcom. Aceasta miscare vine dupa ce mai multe organizatii au incercat sa-si recupereze fisierele legale, puse la pastrare pe Megaupload si s-au lovit de o opozitie acerba a organizatiilor guvernamentale din SUA. Alternativa oferita la momentul respectiv de Guvernul SUA oricarui individ care vrea sa-si acceseze fisierele implica mai multe aparitii in fata tribunalului, marturi si depozitii costisitoare.

Desi evenimentele in sine sunt nefericite, mai trist este argumentul adus de avocatii Guvernului, care, au afirmat fara remuscari ca ,,iti pierzi toate drepturile de proprietate stocandu-ti datele in cloud”. Argumentul nici macar nu a fost prezentat pentru acest caz particular. Aparent, termenii de utilizare impliciti cu care esti de acord in momentul in care iti urci fisierele in servicii precum Google Apps, Apple iCloud sau Amazon S3 nu-ti confera nici un fel de siguranta vis a vis de datele tale. In plus, daca Guverntul decide arbitrar ca vrea sa inchida un astfel de serviciu, tot ,,el” detine subit drepturile de utilizare asupra fisierelor stocate acolo.

Ca si exemplu concret, EFF a pornit acest proces reprezentand un individ pe nume Kyle Goodwin care avea nevoie neaparat de fisierele sale, deoarece folosea Megaupload ca o solutie de backup si serverele personale pe care avea datele originale s-au defectat. In loc ca Guvernul sa cedeze datele in cauza sau macar sa ofere un termen pentru cand vor fi disponibile, a preferat sa se uite atent la fiecare fisier al respectivului individ cu scopul de a gasi un motiv sa-l acuze de vreo faradelege. Toate acestea fara nici un fel de autorizare sau mandat din partea unui tribunal sau alte institutii.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Trebuie sa fii destul de idiot sa iti pui in cloud informatii importante. Se pare ca spre asta se vrea sa ne indreptam, guvernele sa aiba la dispozitie oricand date despre orice persoana stockeaza in cloud.
Vrei cloud, iti cumperi un server fizic cloud, sunt pe toate drumurile, sau iti faci tu un server custom made si ai siguranta datelor. Eu nu as pune niciodata info sensibile intr-un cloud daca serverul nu este al meu, indiferent ca este gratuit sau platit.

Trebuie sa fii destul de idiot ca sa spui ca un server este cloud.
In plus, trebuie sa fii destul de idiot ca sa crezi ca o informatie este mai safe pe serverul tau administrat de un inginer ca tine, decat in cloud la google sau amazon, sau oriunde… unde sint niste ‘prosti’ care administreaza mii de de servere, san-uri, router, switchuri, toate replicate pe placi tectonice diferite… etc.

Daca guvernul american se bucura la pozele mele cu iubita, sa si le puna in rama. Cat despre informatiile confidentiale, gen serie buletin, numar card, cheltuieli personale, ma cam indoiesc ca singura sursa din care pot fi aflate o constituie contul meu.

@Andrei inteligentule, cum le stii tu pe toate, un film sau un joc piratat tot in cloud pe google sau amazon il pui? La asta ma refeream cand am spus de „siguranta datelor”, dar vad ca suferi de nabagare in zeama…
Si sa nu-mi zici ca tu nu ai jocuri sau filme piratate ca nu te cred.
PS: uite aici cat de bine sunt administrate serverele Google, trebuie sa fii destul de idiot daca tu ai senzatia ca datele tale sunt in siguranta acolo, inginerule:
http://www.chip.ro/blog/catalina-zorojanu/16362-v-a-disprut-contul-de-gmail

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail