Greva si revolte la o fabrica Foxconn din China

Greva si revolte la o fabrica Foxconn din China

Daca tot trecusera cateva luni de cand nu mai citisem scandaluri legate de Foxconn, perioada de liniste se pare ca a luat sfarsit la propriu.

foxconn-taiyuan-riot

O lupta intr-un dormitor de la fabrica Taiyuan din China a celor de la Foxconn a escalat rapid in lupte de strada cu peste 2000 de participanti. Dupa cateva ore de revolta s-au inregistrat 40 de victime, iar fabrica si-a incetat activitatea.

Chiar daca probabil nu vom afla prea devreme adevaratul motiv al luptelor de strada, un reprezentant Foxconn a declarat ca scandalul nu a pornit de la o problema de munca, iar fondul confruntarilor este legat de probleme personale ale mai multor grupuri participante la scandal. Cu toate acestea, nu a trecut mult timp si un angajat al companiei le-a declarat celor de la New York Times ca de fapt agresiunile au aparut doar in momentul in care au aparut la fata locului gardienii si trupe reponsabile cu securitatea.

La fabrica Taiyuan din nordul Chinei isi desfasoara activitatea 79.000 de angajati, al caror scop este realizarea de diverse componente electrice pentru companii producatoare de masini sau electronice.  Desi nu s-a confirmat pe canal oficial, un angajat a declarat pentru Reuters ca si proaspatul lansat iPhone 5 este asamblat la Taiyuan, stire confirmata independent si de redactorii de la M.I.C. Gadget.