Vizita la fabrica de iPhone-uri – o experienta mai putin placuta

Vizita la fabrica de iPhone-uri - o experienta mai putin placuta

abc foxcon

Avand in vedere cum ies iPhone-urile, pe banda rulanta, „fabrica de iPhone-uri” isi merita numele si la propriu, si la figurat. Insa cat de „merituoase” sunt si conditiile de munca ale angajatilor de la fabrica Apple din China… deja intra in alta zona, putin mai incetosata.

In cadrul emisiunii Nighline difuzata pe postul american ABC, echipa de producatori a reusit sa obtina acces la doua fabrici ale Foxconn situate in Shenzen si Chengdu din China pentru a filma conditiile de lucru ale angajatilor.

Presupun ca nu va sunt necunoscute zvonurile legate de fabricile Apple din China. Oricum, multumita ajutorului din partea Apple si Foxconn, accesul prin fabrici a fost in mare parte nestingherit la zonele de productie ale celor mai noi iPhone-uri si iPad-uri. Fiind un eveniment deosebit, inainte de difuzarea intregului eveniment peste ocean, pe site-ul oficial al ABC au fost publicate informatiile descoperite.

Intr-un dialog cu cativa muncitori de la fabrica Apple din China, diagnosticul rezultat este, din pacate, cat se poate de pesimist. Nivelul de oboseala este extrem, iar timpii de pauza se apropie extrem de mult de zero. Orele suplimentare si platile aferente lipsesc de cele mai multe ori, motiv pentru care foarte multi vin si pleaca din randurile angajatilor. Chiar si in aceasta situatie dramatica, multimi de oameni se aduna in fata fabricilor in speranta angajarii.

Desi Foxconn colaboreaza si cu Sony, Dell, HP, Motorola sau Microsoft, scopul celor de la ABC era de a studia cu atentie conditiile de munca referitoare la zona care se ocupa de produsele Apple.  Legat de posibilitatile de audit in zona pentru a analiza cum se cuvine conditiile de munca, din pacate o astfel de solutie este imposibila. Angajatii sunt speriati si prefera sa nu comenteze nimic decat sa riste sa isi piarda locul de munca.

abc

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: