Google rezolva din ce in ce mai multe cereri de copyright

Google rezolva din ce in ce mai multe cereri de copyright

Abia au trecut 4 luni de cand anuntam eforturile Google de a curata motorul de cautare de piraterie si deja a fost publicat un nou raport pe acest subiect.

Google Copyright claims

Desi ai fi fost tentat sa crezi ca YouTube prelucreaza zilnic mai multe cereri de stergere pe baza de copyright decat Google, te-ai fi inselat. In ultimii ani foarte multe institutii si oameni obisnuiti au apelat la motorul de cautare pentru a fi sterse anumite pagini de internet din indexul acestuia. Desi nu poate da jos o pagina de pe internet, o sesizare la Google aplica o alternativa cu repercursiuni similare. Este vorba de indepartarea unei pagini din motorul de cautare Google pe motiv de incalcare de copyright.

Statistic vorbind, serviciul celor de la Google de eliminarea a paginilor cu violare de copyright, este mai exploatat ca niciodata. Saptamanal peste 2,5 milioane de sesizari sunt primite de companie si toate sunt analizate si rezolvate intr-un timp foarte scurt. In luna mai a acestui an, erau inregistrate 250.000 de sesizari asemanatoare. Ca urmare, in aproximativ jumatate de an serviciul respectiv este folosit de 10 ori mai mult. Interesant este faptul ca si aceea cifra, care acum pare nesemnificativa, de 250 de mii, era identica cu volumul de sesizari rezolvate de Google in intregul an 2009.

Incercand sa se inteleaga daca utilizatorii serviciului abuzeaza de Google prin respectivele sesizari a fost facut un studiu. Rezultatul a fost surprinzator. Majoritatea cererilor sunt justificate. Motiv pentru care, in perioada decembrie 2011 – noiembrie 2012, au fost scoase din indexul Google 97,5% din paginile sesizate. Desi nici sistemul celor de la Google nu este perfect, aceasta statistica ne invata doua lucruri. Cantitatea de continut original de pe site-uri scade intr-un regim alarmant. In al doilea rand, din ce in ce mai multi detinatori de drepturi de autor invata etapele sesizarilor online si nu se feresc sa le foloseasca.

Citește și: