Google ar putea sa elimine site-uri franceze din cautari

Google ar putea sa elimine site-uri franceze din cautari

Ca forma de protest, Google ar putea elimina dintre rezultatele de cautare toate site-urile franceze. Acest lucru este datorat unui proiect de lege care ar putea fi aprobat in Franta.

Google Franta Harti search stiri

O noua lege care ar putea fi adoptata in Franta in perioada imediat urmatoare, ar putea obliga motoarele de cautare sa plateasca bani trusturilor de presa pentru fiecare stire preluata pe care o afiseaza. Astfel, pe langa faptul ca genereaza „4 miliarde de click-uri lunar pe diferite site-uri”, Google ar trebui sa plateasca si niste sume de bani generoase unor giganti precum France Press.

Solutia de protest gasita momentan de Google a fost mentionata intr-o scrisoare deschisa preluata de AFP. „Google nu poate sa accepte aceasta propunere de lege a Frantei. Ca o consecinta, Google va fi obligat sa nu mai includa referinte catre site-uri franceze.” Nu de alta, dar aceasta lege ,,ameninta existenta Google”.

Filozofia din spatele acestui proiect legislativ pleaca de la un punct real, dar nu ia in calcul un aspect foarte important. Problema este ca pe o pagina pe care Google incaseaza bani din reclama, nu este afisat continut propriu ci titluri si sapouri ale unor stiri. Desi in 9 din 10 cazuri respectivul titlu aduce un click pe respectivul link, care la randul sau se remunereaza in bani, trusturile de presa franceze au decis ca acest sistem nu este suficent.

Personal sunt de parere ca un astfel de proiect, daca este pus in aplicare, ar face mai mult rau decat bine. In plus, daca forma de protest a celor de la Google s-ar materializa, ar avea de suferit financiar foarte multe site-uri din cauza unor decizii neinspirate la nivelul legislativului francez.

Citește și: