Filmele vectoriale ar putea reprezenta viitorul

Filmele vectoriale ar putea reprezenta viitorul
11:10 14.12.2012

Incercand sa linisteasca febra filmelor cu un numar din ce in ce mai mare de pixeli, un grup de dezvoltatori au reusit sa creeze filmele vectoriale .

Filme vectoriale in loc de pixeli

Filmele la rezolutie mare, cu un numar mare de pixeli cu informatii in fiecare cadru, ocupa spatiu din ce in ce mai mare. Incercand sa solutioneze aceasta problema, un grup de dezvoltatori de la Universitatea din Bath au gandit un altfel de codec pentru stocare informatiei video. Noul format foloseste contururi colorate pentru definirea formelor, procedura cu un consum minim de resurse in comparatie cu metodele clasice. Magia insa nu sta in aceste contururi care se pot mari la infinit, o caracteristica a imaginilor vectoriale, avantajul acestui codec sta in algoritmii folositi pentru umplerea spatiilor dintre respectivele contururi cu continut de o calitate remarcabila. Trecand deja de stadiul de proiect, dezvoltatorii au inceput sa vorbeasca cu companiile de software pentru postproductie in speranta de a include codecul lor in versiunile viitoare ale programelor de editare video. Pe termen lung echipa din spatele acestui concept, spera ca acest format video dezvoltat de ei sa devina foarte popular pe terminalele mobile unde spatiul ocupat sau banda de internet folosita pentru streaming sunt limitate.

Cum ne-am obisnuit deja in cazul acestor tehnologii revolutionare care la un anumit nivel „reinventeaza roata”, mai dureaza cativa ani pana vom vedea primele demonstratii live pe niste dispozitive comune ale acestui nou codec.

loading...