05 sept. 2012 | 14:00

FBI-ul neaga implicarea in colectia de date capturate de AntiSec

ACTUALITATE
FBI-ul neaga implicarea in colectia de date capturate de AntiSec

Nu au trecut 24 de ore de la stirea in care anuntam ca un milion de coduri unice pentru produse Apple au ajuns pe internet datorita unui grup de hackeri si deja FBI-ul a inceput sa dea declaratii pentru a dezminte ca sunt sursa documentului.

antisec

AllThingsD a primit declaratia oficiala din partea FBI, ca urmare a unor evenimente descrise de grupul de hackeri AntiSec. Mai precis, hackerii au afirmat ca dintr-un notebook al FBI au extras o lista cu 12 milioade de UDID-uri (coduri unice de indeficare pentru dispozitive cu iOS) din care au publicat un milion pe internet, ca dovada a capturii. Desi efortul AntiSec probabil ca nu a fost supra omenesc, problema a aparut sub forma motivului pentru care FBI-ui ar avea aceste informatii.

Desi nu mi se pare foarte elaborata declaratia celor de la FBI, intreaga dezmintire a acestora graviteaza in jurul afirmatiei ,,La aceasta ora nu exista nici o dovada cara sa indice ca un notebook de la FBI a fost compromis sau ca agentia noastra a cautat sau a obtinut respectivele informatii.”

Cu toate ca afirmatia de mai sus, combinata cu alta afirmatie de genul ,,FBI-ul nici nu a cautat, nici nu a pastrat astfel de informatii” par simple dezmintiri menite sa linisteasca masele, am impresia ca adevarul este undeva la mijloc. Desi nici pe partea cu AntiSec nu exista dovezi ca hackerii ar avea si numerele de telefon si numele complete ale posesorilor respectivelor UDID-uri, va ramane in continua un nor de mister legat de sursa acestora. Nu de alta, dar la o prima privire s-a dovedit ca respectivele coduri chiar sunt valide, nu fictive.

Chiar daca pana la proba contrara nu avem nici un motiv sa nu ne incredem in declaratiile FBI, acesta este unul din cazurile in care gramul de adevar din declaratiile agentiei de stat este proportional cu increderea internautilor in teoria conspiratiei. Oare chiar colecteaza statul american informatiile utilizatorilor de produse Apple?

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele