Comisia Europeana face mai multe probleme decat rezolva

, 26 Oct, 12:00

Pe sistemul, ce problema care nu exista mai are de rezolvat Comisia Europeana, se pare ca Luxemburg este obligat sa mareasca TVA-ul pentru simplul fapt ca devenise un paradis fiscal pentru giganti precum Amazon.

Amazon date fiscale

Problema sesizata de Comisia Europeana vizeaza exclusiv TVA-ul pentru servicii in format digital, TVA care se aplica si la carti sau alte achizitii din mediul virtual.

Amazon este una din companiile care ar putea avea cel mai mult de suferit din astfel de practici, datorita faptului ca este inregistrata ca avand sediul social in Luxemburg. Daca respectiva propunere a CE este aprobata, Amazon ar pierde o cota semnificativa din profit pentru simplul fapt ca se solicita cresterea TVA-ului de la un infim 3% la aproape 20 de procente. Aceasta din urma este cifra care se practica in Anglia, de exemplu. O parte din problema a fost sesizata in momentul in care editorii englezi de carti care vindeau continut in format digital prin Amazon erau obilgati sa plateasca statului 20% TVA in timp ce Amazon se rezuma la procentului specific Luxemburg.

Desi ar putea parea o gluma, Comisia Europeana a oferit 30 de zile statului Luxemburg pentru a mari TVA-ul pentru servicii digitale la minim 15%. Nu doar Amazon va pierde daca o astfel de lege se aplica ci si Netflix sau Skype, ambele desfasurandu-si de asemenea activitatea in paradisul economic.

O situatie similara din Franta s-a reflectat in doar 9 procente TVA pentru servicii digitale, cifra aparata cu mare interes de organismele tarii si care are mici sanse sa se mai schimbe prea curand. Problema e ca Luxemburg nu va avea sub nici o forma puterea economica a Frantei pentru a se opune comisiei in cauza.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

nu are nici o treaba cu paradisul fiscal si nicidecum nu face probleme, ba chiar incearca sa rezolve probleme sub incidenta dreptului concurentei! si remediaza situatii in care nu sunt respectate de Luxemburg prevederi ale unei directive!
DAR E GREU SA TE INFORMEZI SI SA VEZI PROBLEMA „preferabil cat mai legal” (expresie patentata de tine 😀 ):

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-12-794_en.htm

•Taxation: VAT on electronic books in France and LUXEMBOURG

The European Commission is asking France and Luxembourg to amend their VAT rates on electronic books (e-books).

Since 1 January 2012, France and Luxembourg have applied a reduced rate of VAT to e-books, which is incompatible with the current rules under the VAT Directive. Under the Directive, e-books constitute electronically supplied services, and application of a reduced rate to this type of services is excluded.

This situation is creating a serious distortion of competition to the disadvantage of operators in the 25 other Member States of the Union, as e-books can be easily purchased in a Member State other than that in which the consumer is resident, and current rules provide for application of the VAT rate in the Member State of the provider rather than that of the customer. The Commission has received complaints from a number of Ministers of Finance highlighting the negative effect on book sales in their domestic markets.

The Commission is aware of the different treatment being applied to e-books and printed books and notes the importance of e-books. Under the new VAT strategy, the Commission has opened this debate with the Member States and should put forward proposals before the end of 2013 (see IP/11/1508).

In the meantime the Commission, as guardian of the treaties, requires Member States to respect the VAT rules they themselves unanimously approved.

The Commission has therefore issued reasoned opinions to the two Member States. This is the second stage in the infringement procedure following the letters of formal notice sent in July 2012 (). The two Member States have one month in which to bring their legislation into compliance with EU law. Otherwise, the Commission may refer the matter to the European Court of Justice. (References: IN/2012/2098 and IN/2012/4080).

(for more information: E. Traynor – Tel. +32 229 21548 – Mobile +32 498 98 3871)

problema pt editorii britanici nu era ca platesc statului cei 20%, pt ca ei oricum trebuie sa ii plateasca, ci ca tot ei trebuie sa scada din pret si sa suporte 20% din cauza pretului mai mic practicat de Amazon si care le vinde titlurile.
…dar in fine…iar e greu…

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail