Comisia Europeana face mai multe probleme decat rezolva

Comisia Europeana face mai multe probleme decat rezolva

Pe sistemul, ce problema care nu exista mai are de rezolvat Comisia Europeana, se pare ca Luxemburg este obligat sa mareasca TVA-ul pentru simplul fapt ca devenise un paradis fiscal pentru giganti precum Amazon.

Amazon date fiscale

Problema sesizata de Comisia Europeana vizeaza exclusiv TVA-ul pentru servicii in format digital, TVA care se aplica si la carti sau alte achizitii din mediul virtual.

Amazon este una din companiile care ar putea avea cel mai mult de suferit din astfel de practici, datorita faptului ca este inregistrata ca avand sediul social in Luxemburg. Daca respectiva propunere a CE este aprobata, Amazon ar pierde o cota semnificativa din profit pentru simplul fapt ca se solicita cresterea TVA-ului de la un infim 3% la aproape 20 de procente. Aceasta din urma este cifra care se practica in Anglia, de exemplu. O parte din problema a fost sesizata in momentul in care editorii englezi de carti care vindeau continut in format digital prin Amazon erau obilgati sa plateasca statului 20% TVA in timp ce Amazon se rezuma la procentului specific Luxemburg.

Desi ar putea parea o gluma, Comisia Europeana a oferit 30 de zile statului Luxemburg pentru a mari TVA-ul pentru servicii digitale la minim 15%. Nu doar Amazon va pierde daca o astfel de lege se aplica ci si Netflix sau Skype, ambele desfasurandu-si de asemenea activitatea in paradisul economic.

O situatie similara din Franta s-a reflectat in doar 9 procente TVA pentru servicii digitale, cifra aparata cu mare interes de organismele tarii si care are mici sanse sa se mai schimbe prea curand. Problema e ca Luxemburg nu va avea sub nici o forma puterea economica a Frantei pentru a se opune comisiei in cauza.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: