China isi cenzureaza tot online-ul, inclusiv propria retea sociala, Weibo

China isi cenzureaza tot online-ul, inclusiv propria retea sociala, Weibo

Retea socializare din china

China are un istoric glorios in ceea ce priveste restrictionarea accesului la serviciile online si se pare ca si cele care mai supravietuiesc in conditiile regimului chinez, precum reteaua sociala Weibo, sunt de fapt cenzurate.

Un grup de cercetatori de la Insitutul Tehnologiei Limbilor din cadrul Carnegie Mellon Univesity a studiat in detaliu problema cenzurii in mediul online chinez, iar rezultatele au fost surprinzatoare.

Sina Weibo este un echivalent al Twitter care, datorita numeroasei populatii asiatice, are mai multi utilizatori ca serviciul international de micro-blogging. Dupa un studiu a aproximativ 57 milioane de mesaje, postate pe perioada a 4 luni, concluzia e ca respectivul serviciu chinez e cenzurat. Testul a avut loc  anul trecut in perioada iunie – septembrie, iar la incheierea perioadei, din cele 57 milioane de mesaje au fost luate in calcul atat un numar aleatoriu de mesaje, cat si o selectie de mesaje cu incarcatura politica. Dintre acestea, 16% au fost sterse, iar dintre cele sterse 54% veneau din Tibet.

Desi este greu sa demonstrezi cine a sters respectivele mesaje, atata timp cat Facebook-ul si Twitter-ul au fost blocate de guvernul chinez inca din 2009, e destul de usor sa ghicesti cui apartine vina.

Concluzia unui candidat la doctorat care s-a ocupat de studiu este ca, prin astfel de metode, dictatura chineza a facut o treaba foarte buna in a preveni adunari si formarea de organizatii anti-guvernamentale.

retea socializare china cenzura

Desi inca nu a fost publicat in forma sa completa, studiul care va purta numele ,,Censorship and Deletetion Pracices in Chinese Social Media” pana la sfarsitul acestei luni ar trebui gasit online.

Citește și: