Au aparut covoare inteligente care pot salva vieti

Au aparut covoare inteligente care pot salva vieti

In azilurile de batrani, cateva minute de neatentie pot ajunge sa coste viata unui om. Din fericire, un nou tip de monitorizare s-ar putea sa scada semnificativ posibilitatea unui astfel de dezastru.

Covoarele cu fibra optica

Cu toate ca batranii pot fi monitorizati pe timpul activitatilor zilnice, cele mai mari probleme apar in momentul in care acestia stau singuri in camerele proprii. De la o simpla cadere sau o impiedicare de covor, oamenii de o varsta mai avansata pot intampina probleme grave de sanatate daca nu sunt ajutati in timp util. Pentru astfel de scenarii s-a inventat un covor magic.

Cercetatorii implicati in acest proiect l-au numit „covorul magic”, acesta fiind pus peste un strat subtire format din fibre optice. Efectul respectivei suprafete suplimentare este de a functiona precum un senzor de greutate, motiv pentru care poate sesiza cu usurinta daca o persoana cade pe covor. Urmarea procesului de detectie este anuntarea evenimentului in timp real, persoanele avizate putand fi mult mai eficiente in a veni in ajutorul pacientului.

Costurile implementarii unui astfel de sistem sunt mai mici decat v-ati astepta deoarece necesita un covor oarecare. „Magia” vine din stratul de fire optice. In conditiile in care nisa nu este foarte mare pentru o astfel de tehnologie, este placut sa vezi ca mai exista ingineri si dezvoltatori care vor sa creeze un lucru pentru binele umanitatii si nu pentru a se imbogati.