IEEE pregateste un nou standard ethernet de mare viteza

IEEE pregateste un nou standard ethernet de mare viteza

IEEE, organizatia responsabila de stabilirea standardelor ce tin de retelistica si nu numai, cocheteaza serios cu implementarea unui nou standard ethernet mult mai rapid decat standardul actual de 1Gbps.

ethernet

Chiar daca in ultimii ani nu am auzit decat vesti care vizeaza imbunatatirea standardului Wireless Ethernet, IEEE se pare ca are cateva proiecte care vizeaza si marirea performantei standardului Wired Ethernet. Plecand de la un studiu intern al IEEE, care spune ca traficul mediu realizat pe o retea se dubleaza la fiecare 18 luni, s-a creat Higher-Speed Ethernet Consensus. Desi vorbim de un singur grup responsabil de stabilirea unui nou standard, in interiorul acestuia s-au format doua tabere: una care incearca sa atinga viteza de 400Gbps si una care tinde spre 1 Tbps.

Cu toate ca toate suna bine si frumos si cu totii ne dorim viteze mai mari cand vine vorba de retelistica, o astfel de tranzitie implica costuri foarte mari pentru utilizatori si s-ar putea sa loveasca si de niste limitari tehnice. Avand in vedere ca fibra optica are mari sanse sa fie folosita in implementarea unei astfel de retele, o astfel de trecere nu face decat sa ne aminteasca inca o data ca evolutia nu este ieftina.

Desi noua initiativa se afla intr-un stadiu incipient al cercetarii, John D’Ambrosia – director al proaspetei divizii Higher Speed Ethernet Consensus Group – a declarat deja ca acesta va fi un proiect care se va misca extrem de rapid.

Citește și: