08 nov. 2012 | 11:00

Apple pierde un proces scump in fata unei companii necunoscute

ACTUALITATE
Apple pierde un proces scump in fata unei companii necunoscute

VirnetX trebuie sa primeasca de la Apple nu mai putin de 368 miloane de dolari, aceasta este suma pe care un tribunal din Texas a decis ca o valoreaza 4 patente destul de ambigue ca si formulare.

Apple facetime patente proces virnetx

O companie specializata pe detinerea de patente si mai putin pe productia de echipamente tocmai a reusit sa faca o gaura semnificativa in bugetul Apple. Din cauza unor patente legate intr-un mod destul de vag de Facetime, printre care se numara unul pentru stabilirea unei conexiuni VPN intre doua terminale, Apple a fost gasita vinovat de incalcarea respectivelor patente.

Cu toate ca Apple a incercat sa argumenteze ca Facetime nu a creat nici un fel de profit pentru companie, din cauza faptului ca este un serviciu gratuit, astfel de argumente se pare ca nu au tinut in fata juriului.Nu a contat nici macar faptul ca VirnetX nu a putut demonstra ca a fost pagubita intr-un fel sau altul de catre serviciul Apple. In etapa urmatoare, desi sunt foarte mari sanse ca aceasta sa nu aiba loc, VirnetX poate cere inchiderea serviciului Facetime printr-o decizie judecatoreasca. Aceasta din urma are ceva sanse sa fie solutia castigatoare in contextul  in care compania victorioasa demonstreaza cu argumente clare ca Facetime, ca si tehnologie, influenteaza intr-un procent semnificativ vanzarile de Mac-uri si dispozitive cu iOS.

Este adevarat ca decizia tribunalului din Texas ar putea parea exagerata, mai ales ca nu vorbim de niste lucruri foarte clare si bine definite. Din pacate, exemplul de fata este doar o reiteratie a altui proces incheiat in urma cu aproximativ jumatate de an care la momentul respectiv i-a transformat pe cei de la Microsoft intr-o victima ce a trebuit sa plateasca nu mai putin de 200 milioane companiei VirnetX din cauza acelorasi patente legate de VPN.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele