Windows pentru nostalgici

Windows pentru nostalgici

Din cand in cand ma mai napadesc nostalgiile. Motiv pentru care nu cred ca aveam cum sa rezist cand am dat peste Classic Shell, un program care te ajuta sa reactivezi unele caracteristici care erau disponibile in versiunile mai vechi de Windows, dar au fost scoase din Vista si Windows 7.

Sunt sigur ca fiecare dintre voi aveti cate o nostalgie pentru o anumita caracteristica pe care n-ati mai regasit-o in noile versiuni ale sistemului de operare si cu care erati atat de obisnuiti ca intr-adevar ati regretat-o. Ei bine, exista o sansa ca in acest program sa o regasiti si sa o reactivati, daca aveti suficienta rabdare pentru a pacurge setarile.

Intre cele mai vizibile caracteristici ale acestui program veti gasi meniul start clasic pentru Windows 7 si posibilitatea de a avea din nou un toolbar in Windows Explorer. Dar un impact la fel de mare ar putea avea si alte caracteristici mai discrete, cum ar fi tipul de ferestre de dialog care apar la copierea sau mutarea unui fisier in cazul vreunui conflict aparut in cursul acestei operatiuni. Eu unul am redescoperit cu mare placere simplitatea si logica vechilor ferestre de dialog in aceste cazuri.

Bine, de meniu start clasic aveam parte si in Vista si in 7, dar noutatea este ca acest program permite skin-uri pentru intregul meniu, dintre care favoritul meu este Smoked Glass, care aduce transparenta Aero in meniul de start classic si un colorit intunecat. In felul asta, meniul start clasic nu mai pare cumva „din alt film”, cum am avut intotdeauna zenzatia ca arata in noile versiuni de Windows. In plus poti configura meniul classic pe mai multe coloane daca vrei si poti seta in cele mai mici detalii ce anume vrei sa contina.

O alta chestie relativ marunta dar care s-a dovedit extrem de utila si comoda, este posibilitatea de a avea din nou un buton pentru Up in Explorer, chestie de care mi-am dat seama cat imi lipsea abia cand am inceput sa folosesc Classic Shell.

Programul este disponibil si pentru sisteme de operare pe 32 de biti si pentru cele pe 64 de biti si chiar daca alegi sa folosesti Classic Shell poti avea in continuare acces la meniul start original din Windows, pe care il poti accesa apasand Shift in timp ce faci click pe butonul start.

margin-left: 10px

Va las placerea sa (re)descoperiti toate setarile posibile ale acestui program, care va pot modifica din temelii look-ul si functionalitatea meniul de start si a Explorerului, si va asigur ca daca v-ati plicitisit de meniul start modern si sunteti nostalgici dupa ceva atat de simplu, logic si functional pe cat obisnuia sa fie candva acest meniu, asta e programul de care aveti nevoie.

Have fun!

 

Descarca Classic Shell de pe Playtech sau de pe site-ul producatorului.

Citește și: