iPhone 4S – Why so SIRIous? [MINI-REVIEW]

iPhone 4S – Why so <strong>SIRI</strong>ous? [MINI-REVIEW]

iPhone 4S este aici! Dupa mai bine de un an de asteptari, anticipari si zvonuri, am pus mana in sfarsit pe al cincilea telefon de la Apple. Chiar daca s-a apelat la acelasi design din generatia precedenta pentru exterior, Tim Cook & co. ne asigura ca in interior avem de a face cu ceva complet diferit. Avand in vedere ca iPhone 4S nu este atat de diferit fata de iPhone 4 [review], nu voi discuta in amanunt despre fiecare element in parte. Voi pune in schimb accentul pe lucrurile complet noi sau diferite.

Avem de a face cu aceeasi constructie din sticla si otel, practic neschimbata de la iPhone 4. Atat protectia display-ului cat si spatele telefonului sunt in continuare destul de fragile, insa gratie acestor panouri de sticla, 4S reuseste sa ramana unul din cele mai aratoase terminale mobile de pe piata. Singurele diferente notabile se gasesc pe partea de design al antenei, care a fost regandita pentru a evita problemele de semnal. Apple a introdus in noile telefoane atat receptor de semnal pentru retele GSM, cat si pentru CDMA, un lucru bun pentru americani, insa complet inutil in restul lumii.

Probabil cea mai mare diferenta fata de telefonul precedent o va face noul procesor dual core Apple A5, care a debutat odata cu iPad 2. Desi a trecut mai bine de un an de la lansarea lui iPhone 4, acesta nu dadea semne de oboseala, iar noul 4S este in teorie mult mai rapid. In practica insa, aceste imbunatatiri de viteza nu sunt atat de sesizabile. Intr-adevar, anumite aplicatii primesc un timp de pornire mai mic, insa acesta este evident numai daca ai un dispozitiv cu iOS dintr-o generatie mai veche la indemana pentru comparatie. Momentan nu sunt foarte multe aplicatii care sa beneficieze de puterea sporita a noului procesor, iar probabil cea mai mare diferenta se vede in cadrul utilizarii aplicatiei pentru camera foto.

Aceasta  porneste aproape instant, iar realizarea de poze succesive a devenit acum o realitate, desi noile imagini sunt captate la o rezolutie mai mare (8 megapixeli). Ca tot am ajuns la capitolul camera, pot spune ca aceasta este probabil cea mai vizibila diferenta intre iPhone 4S si predecesorul sau. Nu numai ca imaginile sunt mai mari, insa calitatea la care acestea sunt stocate este uimitoare. iPhone 4 a fost laudat tot timpul pentru fotografiile pe care le facea, iar 4S l-a detronat fara drept de apel. Acest lucru se datoreaza noului senzor retroiluminat si a unui algoritm care foloseste accelerometrul pentru stabilizarea imaginii. Pentru fotografierea in locuri cu lumina redusa, avem de a face cu un blitz LED, asemanator cu cel din iPhone 4, insa mult mai luminos.

O diferenta notabila se poate observa si in cadrul filmarilor, noua camera putand capta imagini in miscare in rezolutie Full HD. In ultima jumatate de an am avut pe mana mai multe telefoane de la diversi producatori, insa nici una nu s-a apropiat de calitatea filmarilor prezente pe iPhone 4S. Acelasi accelerometru ajuta si la stabilizarea continutului video in timp real, fara a mai fi nevoie de un timp de procesare suplimentar dupa inregistrare.

Desi nu voi mai vorbi despre iOS 5, intrucat articolul prezent deja pe site explica destul de bine noile aditii ale proaspat lansatului sistem de operare, voi spune cateva cuvinte despre cea mai importanta aditie a acestuia. Siri, asistenta personala de pe iPhone 4S este cu siguranta una din cele mai ravnite functii ale telefonului. Din pacate, aceasta intelege momentan numai engleza, franceza si germana, in timp ce functiile legate de locatie ale sale sunt limitate doar la teritoriul american.

Este foarte interesant faptul ca Siri raspunde la comenzi foarte usor, chiar si in cazul persoanelor cu accent, sau care nu sunt vorbitoare native ale limbilor suportate. Din pacate, magia dispare cand realizezi ca nu este atat de utila la noi in tara, intrucat nu este la fel de natural sa cauti ceva, sa suni pe cineva sau sa dictezi un mesaj folosind exclusiv limba engleza. Mai mult, Siri necesita o conexiune la internet permanenta pentru a functiona, ceea ce inseamna ca cei fara abonamente de date vor putea beneficia de serviciile sale doar folosind o retea WiFi. Mai jos am atasat un clip pe care l-am inregistrat inainte de redactarea acestui articol, ce demonstreaza capabilitatile acestei tehnologii.

Singurele diferente care au ramas de analizat in cadrul iPhone 4S sunt vitezele de internet si bateria. Intenetul a fost intr-adevar mai rapid, insa diferenta s-a vazut mult mai bine pe 3G. Dispunand de un procesor mai rapid, paginile sunt randate mai repede, iar antena de telefonie poate atinge in teorie viteze de 14.4 Mbps, in functie de operator si acoperire. Din pacate, bateria este putin dezamagitoare.  Nu este la fel de slaba ca in cazul telefoanelor cu Android precum HTC Sensation, insa procesorul dual core pare sa fi avut un impact negativ asupra duratei de viata a acesteia. In continuare telefonul va putea sa functioneze fara probleme o zi, in conditii de utilizare normala, insa a doua zi va necesita cu siguranta o incarcare. Camera pare sa fie unul din consumatorii principali de energie, asa ca tineti minte asta cand vreti sa plecati in locuri in care nu aveti la dispozitie prize.

Concluzia este ca iPhone 4S reuseste sa continue lantul lansarilor de succes ale companiei Apple, fiind unul din cele mai bune terminale mobile de pe piata la ora actuala.  Chiar daca nu inoveaza la fel de mult ca predecesorul sau, cele cateva elemente care il diferentiaza sunt cu adevarat importante. Din pacate pentru Apple, cei care au deja un iPhone 4 nu vor gasi destule noutati pentru a cumpara noul 4S. Cei care abia asteptau sa schimbe un iPhone 3GS, un iPod Touch sau un telefon cu Android cu un nou telefon Apple de generatie noua, se vor bucura sa afle ca acum este cel mai bun moment sa faca asta. Formula din iPhone 4 a fost rafinata pana aproape de perfectiune in noul 4S, iar singurele plangeri pe care le am sunt in cazul design-ului, care a ramas identic si al bateriei, care in anumite conditii poate sa fie mai slaba decat cea din iPhone 4.

Telefonul a fost oferit pentru testare de Koyos.ro