iOS 5 [Preview]

iOS 5 [Preview]

Seara trecuta, Apple a dat drumul la actualizarile pentru noul iOS 5.0. Aflat in beta de cateva luni deja, in cadrul conferintei de saptamana trecuta in care s-a anuntat iPhone 4S, Tim Cook a confirmat data de 12 octombrie ca fiind momentul lansarii iOS 5, a serviciului iCloud si a altor cateva functii noi derivate din aceasta simbioza dintre iOS si iCloud.

Dupa ce instalarea ultimului iTunes 10.5, a carui prezenta legata noi iOS este Sine Qva Non si v-ati conectat orice portabil din ultimii 2 ani la PC sau Mac, puteti incepe update-ul.

Chiar daca noua versiune vine cu peste 200 de elemente noi, merita sa retineti macar cateva. In primul rand nu mai aveti nevoie de un computer pentru a va activa dispozitivul. Dupa actualizare, toate celelalte operatiuni se pot desfasura direct pe aparat, display-ul fiecaruia afisand numele device-ului si mesajul „Slide to Set Up”. In iOS 5 a fost implementat un nou sistem de notificari mult mai eficient decat popurile care iti intrerupeau orice activitate, sub forma unui dropdown list care porneste de la ceas. Integrarea cu Twitter a devenit mult mai profunda, acum mai toate aplicatiile pentru iOS avand posibilitatea de a posta direct pe serviciul de micro-blogging fara autentificari ulterioare.

Aplicatia de captura foto, impreuna cu browser-ul de fotografii din iOS 5 vine cu functii noi extrem de importante. Puteti declansa captura foto sau video folosind butonul de volume up, si aveti la dispozitie functii noi precum indepartarea ochilor rosii, crop, rotate sau auto-enhance, care pana nu demult necesitau aplicatii suplimentare.

Pe langa faptul ca engine-ul folosit in Safari a fost imbunatatit teribil si se randeaza mult mai bine paginile web, pe iPad acum au fost introduse si tab-uri in browserul nativ de internet. Daca va deranjeaza amalgamul de reclame din fiecare pagina de internet de pe care vreti sa cititi un articol, cu ajutorul unei functii intitulate sugestiv Safari Reader puteti activa un mod asemanator cu ideea de Print Preview care va extrage doar articolul din respectiva pagina si vi-l serveste pentru lectura intr-o pagina separata.

Daca din cauza aglomeratiei de pe parcursul zilei nu reusiti sa cititi tot ce va intereseaza pe internet, acum puteti adauga orice pagina la Safari Reading List si sa o parcurgeti mai tarziu, de pe iPad, iPhone sau Safari pentru PC sau Mac.

BBM era o functie care le-a adus celor de la RIM foarte multi adepti in cazul telefoanelor BlackBerry, insa iOS 5 vine cu o alternativa cel putin la fel de interesanta. Intitulat iMessage, noul serviciu de mesagerie este perfect pentru cei care cunosc alte persoane detinatoare multe dispozitive cu iOS si vor sunt dornici de comunicare gratuita intre ele. Aceasta functie este disponibila pe toate device-urile compatibile cu iOS 5: iPod Touch (generatiile 3 si 4), iPhone (3GS si 5) si iPad 1 si 2. iMessage este accesibil din aplicatia de SMS-uri, si permite schimbul de mesaje instante folosind orice conexiune la net, cu orice adresa de email sau numar de telefon, atata timp cat acestea sunt asociate unui iDevice.

NewStand, Reminders si Find My Friends sunt cateva din aplicatiile noi create de Apple special pentru iOS 5. NewStand va permite sa va centralizati toate revistele virtuale intr-o interfata de genul iBooks. Reminders ofera posibilitatea sa creati, mici atentionari folosind o interfata extrem de simpla si de eficienta, care nu sunt legate numai de un anumit reper temporal, ci si de o anumita locatie. Astfel, cand ajungeti in supermarket, telefonul va poate atentiona sa cumparati paine, sau cand plecati de la munca va poate aminti sa apelati o persoana. Find My Friends este un raspuns la Google Latitude, care tine evidenta locatiei tuturor prietenii posesori de terminale cu iOS 5 pe o harta. Astfel, putei sa stabiliti intalniri mult mai usor. Evident, totul se face cu acordul utilizatorilor, acestia avand control deplin asupra tuturor functiilor aplicatiei.

Cel mai mare avantaj legat de iOS 5 este insa iCloud, o colectie de servicii gratuite, care a venit ca o solutie la un numar foarte mare de probleme. Pe langa faptul ca tot ce cumparati pe un dispozitiv poate fi sincronizat automat pe toate dispozitivele cu iOS, acelasi lucru este valabil cu fotografii, bookmark-uri, notite, sau fisiere generate in iWork pentru iPad, iPhone sau iPod Touch.

Avantajele iCloud nu sunt insa doar pentru cei care au mai multe iDevice-uri. Pentru cei care au doar un iPhone sau un iPad, in fiecare zi, tot continutul poate fi sincronizat fie in iCloud fie pe PC-ul de acasa, fara fir. Astfel, daca va pierdeti maine telefonul, si cumparati altul, direct in magazin va puteti autentifica pe noul terminal si in cateva minute veti avea toate contactele, toate mesajele, mail-urile, apelurile recente, si, mai ales, toate pozele pe care le-ati facut cu vechiul iDevice. Tinand cont ca aveti gratuit 5GB pe serverele Apple in care nu se contorizeaza muzica, aplicatiile sau cartile cumparate din iBooks, iTunes sau AppStore, cei 5 GB vor fi suficienti pentru foarte multi utilizatori.

Acestea sunt doar cateva elemente noi din iOS 5, insa merita sa mai cautati pentru ca daca primele cateva ore cu noul sistem de operare pot fi luate ca un reper, urmeaza cateva zile sau saptamani de descoperiri.

Citește și: